top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Πώς μια εταιρία προάγει τη βιώσιμη και συμμετοχική αστική ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη



Εδώ και μερικούς μήνες, μια από τις πιο ξεχωριστές και ιστορικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης φιλοξενεί ένα καινοτόμο εγχείρημα. Ανεβαίνοντας την οδό Αγίας Σοφίας, στο ύψος της πλατείας του Κουλέ Καφέ, θα συναντήσετε έναν νέο, φωτεινό και καλαίσθητο χώρο που μπορεί να μην έχει καταφέρει ακόμα να ανοίξει επισήμως τις πόρτες του για το κοινό της πόλης, αλλά σίγουρα δίνει στη Θεσσαλονίκη μια υπόσχεση για πρωτότυπες δράσεις και μια νέα ματιά πάνω στο θέμα της βιώσιμης πόλης.

Ο “Κύκλος - Εργαστήριο Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας”, το πιλοτικό εγχείρημα της ΑΜΚΕ InCommOn*, υποστηρίζεται από μια διεπιστημονική ομάδα νέων ανθρώπων που έβαλε στόχο να ανακαλύψει μαζί με τους κατοίκους της Άνω Πόλης πώς μπορούν να γίνουν πιο βιώσιμες οι γειτονιές μας και οι πόλεις μας, εστιάζοντας εξίσου στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και στον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, με τη γειτονιά και την πόλη τους. Με έμφαση στη συμμετοχικότητα, τη συμπερίληψη και τη δημιουργικότητα, προσεγγίζει ολιστικά τα ζητήματα που απασχολούν τους ίδιους τους κατοίκους και αναζητά μαζί τους λύσεις.

Πρόκειται για τον πρώτο χώρο στην Ελλάδα αφιερωμένο στον διάλογο για τη σχέση της κυκλικής οικονομίας με την αστική πραγματικότητα, που διερευνά στην πράξη πώς μια γειτονιά μπορεί να γίνει “κυκλική”, αξιοποιώντας στο μέγιστο όλους τους πόρους που διαθέτει, είτε αυτοί είναι υλικοί, είτε ανθρώπινοι. Επιδιώκοντας να εμπνεύσει και να εμπνευστεί από τους ανθρώπους της Άνω Πόλης, δίνει ένα πρώτο έναυσμα και προ(σ)καλεί τόσο τους κατοίκους, όσο και φορείς, συλλογικότητες και επιχειρήσεις της περιοχής να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις και να αναζητήσουν όλοι μαζί τρόπους για να βελτιώσουν τις συνθήκες της καθημερινότητας.

Για τον σκοπό αυτό, ο “Κύκλος” διοργανώνει σε εβδομαδιαία βάση δράσεις για όλες τις ηλικίες, όπως εργαστήρια, συναντήσεις παραγωγής και ανταλλαγής γνώσης, δράσεις με τη γειτονιά, αλλά και ενημερωτικές καμπάνιες. Τα μέλη της ομάδας του Κύκλου εξερευνούν μαζί με τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες τρόπους με τους οποίους τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σαν κοινότητα μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους πόρους της γειτονιάς μας, να αλλάξουμε τις συνήθειες μας και να επανεξετάσουμε τις πρακτικές μας, να κλείσουμε τον κύκλο της ζωής των προϊόντων που καταναλώνουμε και τελικά να βοηθήσουμε τον πλανήτη και εμάς τους ίδιους!

Μάλιστα, στην εποχή της πανδημίας η ομάδα του Κύκλου προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες, αναδιαμόρφωσε τον τρόπο λειτουργίας της και, διατηρώντας την όρεξη και τη δημιουργικότητα της, κατάφερε να κρατήσει τον Κύκλο ανοιχτό προς το κοινό. Κάθε εβδομάδα υποδέχεται διαδικτυακά πολίτες από όλες τις γειτονιές της χώρας και αναζητά μαζί τους ευρηματικούς τρόπους για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας!


Πληροφορίες

Διεύθυνση : Αγίας Σοφίας 105, Άνω Πόλη, Θεσσαλονίκη Τηλέφωνο: 231 600 9518 Social Media - Links


Φωτογραφίες

Credits Photography: Photolgaphy | Όλγα Σαλιαμπούκου


*H Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία InCommOn, που έχει ως έδρα της τη Θεσσαλονίκη, προάγει τη βιώσιμη και συμμετοχική αστική ανάπτυξη. Διερευνά λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές πόλεις από κοινού με τους κατοίκους τους, έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα την άμεση εμπλοκή όλων μας και δίνοντας ισάξια βαρύτητα στους τομείς του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

bottom of page