Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα αυτού του πολύτιμου αγαθού. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ήδη από το 1992 ως μία ευκαιρία για ευαισθητοποίηση και ανάληψη δράσης για θέματα σχετιζόμενα με το νερό, συμμετέχει στην ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη διαφύλαξης του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου και κοινωνικού αγαθού.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2021, όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι «δίνοντας αξία στο νερό». Το νερό έχει τεράστια και πολυδιάστατη αξία για τα νοικοκυριά, τη διατροφή, την κουλτούρα, την εκπαίδευση, την οικονομική δραστηριότητα του ανθρώπου και για την ακεραιότητα του φυσικού περιβάλλοντος – αξία πέραν της τιμής του. Αν παραβλέψουμε αυτή την πολυδιάστατη αξία διατρέχουμε τον κίνδυνο της κακοδιαχείρισης αυτού του αναντικατάστατου φυσικού πόρου, ο οποίος δεν είναι ανεξάντλητος.
Ο Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 6 του ΟΗΕ ορίζει ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις αποχέτευσης. Χωρίς μία εις βάθος κατανόηση της πραγματικής, πολυδιάστατης αξίας τους νερού, δεν θα είναι δυνατή η διαφύλαξη αυτού του κρίσιμου φυσικού πόρου για όλους.
Γενικότερα, η συσχέτιση των τομέων υγείας και περιβάλλοντος αποκτά και διεθνώς εντονότατο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. το 24% της νοσηρότητας και το 23% όλων των θανάτων αποδίδεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και το νερό.
Για το λόγο αυτό ο Π.Ο.Υ. έχει δημιουργήσει αυτοτελή τομέα περιβαλλοντικής υγιεινής με σκοπό να επηρεάσει δημόσιες πολιτικές και να αποκαλύψει τις βασικές αιτίες των περιβαλλοντικών απειλών στην υγεία. Πρόσφατα έχουν εκπονηθεί από Διεθνείς Οργανισμούς (ΠΟΥ, ΕΕ) σχέδια δράσης Υγείας και Περιβάλλοντος, στην εκπόνηση των οποίων συμμετέχει και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας.
Στις παρούσες συνθήκες, με την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης ανάπτυξης και της λελογισμένης χρήσης πόρων αλλά και της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2, ο Τομέας Υγειονομικής Διαχείρισης Περιβάλλοντος αναμένεται να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα, η πρόσβαση σε καθαρό νερό, ένα από τα ανθρώπινα δικαιώματα της διακήρυξης του Ο.Η.Ε. και προαπαιτούμενο για την προστασία από τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών, την προαγωγή της υγείας του ανθρώπου και την αποφυγή πρόωρων θανάτων, αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας.
Comments