Υπάρχει λύση στη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικό στον Ειρηνικό Ωκεανό, και συγκεκριμένα στο σημείο μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Χαβάης, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα άπειρα σκουπίδια? Ένας πλωτός σωλήνας μήκους 600 μέτρων μέσω της περισυλλογής απορριμμάτων που έχουν προέλθει από την αποσύνθεση μεγαλύτερων πλαστικών αντικειμένων ή προϊόντων υγείας και ομορφιάς φιλοδοξεί να απαντήσει θετικά στο ερώτημα.
Το ίδρυμα Ocean Cleanup με έδρα την Ολλανδία, ξεκίνησε το πρώτο παγκόσμιο σύστημα καθαρισμού ωκεανών και φιλοδοξεί να συλλέξει 50 τόνους πλαστικών σκουπιδιών μέχρι τον Απρίλιο του 2019, αλλά και να καθαρίσει το 90% του ωκεανού μέχρι το 2040!
Με περίπου 150 εκατομμύρια τόνους πλαστικού στους ωκεανούς του πλανήτη, αριθμός που αναμένεται να τριπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία, αυτός ο τύπος διάθεσης απορριμμάτων έχει πραγματικές επιπτώσεις σε ποικίλους τομείς, όπως στην κλιματική αλλαγή, στην ασφάλεια της θαλάσσιας ζωής καθώς και σε βιομηχανίες, όπως η αλιεία και ο τουρισμός.
Το Ocean Cleanup έχει θέσει ως έργο του την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης ενώ σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών για τον Ειρηνικό Ωκεανό που διήρκεσε τρία χρόνια, υπάρχουν συμπεριλαμβανομένου του "Μεγάλου σκουπιδότοπου του Ειρηνικού", όπως ονομάζεται, περίπου 88 χιλιάδες τόνοι πλαστικών απορριμμάτων, με το πρόβλημα να μεγαλώνει διαρκώς.
Ο σωλήνας που ονομάστηκε Wilson με σχήμα πετάλου, διαθέτει ένα δίχτυ με βάθος 3 μέτρων προκειμένου να παγιδεύει τα υπολείμματα από πλαστικό κάτω από την επιφάνεια του νερού, τα οποία στη συνέχεια θα συλλέγονται από ειδικά σκάφη και θα οδηγούνται σε ανακύκλωση.
Ειδικοί αμφισβητούν το κατά πόσο ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο σε τόσο μεγάλους ωκεανούς με την κριτική να εστιάζεται στο κατά πόσο μπορεί να συλλέγει μικρά κομμάτια πλαστικού αλλά και στον κίνδυνο να παγιδεύεται θαλάσσια ζωή εντός του σωλήνα.
Comments