top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ο ΟΗΕ αναβάλει κρίσιμη διάσκεψη για το κλίμα λόγω κορωνοϊού



Η πανδημία κοροναϊκού ώθησε τα Ηνωμένα Έθνη να καθυστερήσουν μέχρι τα τέλη του 2021 μια κρίσιμη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα που είχε προγραμματιστεί να γίνει στην τη Βρετανία φέτος, ανέφεραν αξιωματούχοι την περασμένοι Πέμπτη.


Η φετινή συνάντηση, γνωστή ως διάσκεψη κορυφής COP26, είχε χαρακτηριστεί ως η πιο σημαντική σύνοδος κορυφής για την αλλαγή του κλίματος μετά από τη γνωστή Συμφωνία του Παρισιού του 2015. Εκατοντάδες ηγέτες αναμενόταν να ανταποκριθούν στις πιέσεις του κοινού για ισχυρότερη παγκόσμια δράση για το κλίμα, δεσμεύοντας να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου γρηγορότερα.


Η σύνοδος κορυφής θα προγραμματιστεί εκ νέου στις 1 έως 12 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ημερομηνίες που πρότεινε η βρετανική κυβέρνηση. Η Γλασκόβη της Σκωτίας θα παραμείνει ως η πόλη υποδοχής, ενώ θα πραγματοποιηθεί πρώτα μια εισαγωγική διάσκεψη για «προθέρμανση» στην Ιταλία.


Ο Βρετανός αξιωματούχος αρμόδιος για το κλίμα Αλόκ Σάρμα, ανέφερε ότι η καθυστέρηση θα δώσει στις χώρες περισσότερο χρόνο για την ανοικοδόμηση οικονομιών με προτεραιότητα στην κλιματική αλλαγή. Εκπρόσωποι από συμπλέγματα λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών προέτρεψαν επίσης τις κυβερνήσεις να μην χρησιμοποιήσουν την πανδημία για να καθυστερήσουν τις δράσεις για το κλίμα, αλλά αντ 'αυτού να ενισχύσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιωσιμότητα και άλλα πράσινα μέτρα παράλληλα με την ανάκαμψη των οικονομιών.


Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότειναν την Τετάρτη ως σχέδιο να συνδέσουν ένα ταμείο ανάρρωσης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ με τους στόχους για το κλίμα.


«Η αναβολή της COP δεν πρέπει να επηρεάσει την αποφασιστικότητα των χωρών να εκπληρώσουν αυτές τις δεσμεύσεις το 2020», δήλωσε ο Sonam Wangdi του Μπουτάν, μέλος του συμπλέγματος LDC.


Η φετινή σύνοδος κορυφής COP26 έπρεπε να χρησιμεύσει ως μια προθεσμία για τις κυβερνήσεις, να δεσμευτούν για πιο δραστικούς στόχους και ενέργειες μείωσης των εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού να περιορίσει τις παγκόσμιες αυξήσεις της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου και να στοχεύσει στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προ-βιομηχανική εποχή.


Οι τρέχουσες δεσμεύσεις θέτουν τον κόσμο σε τροχιά για περίπου 3 βαθμούς Κελσίου άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη αυτόν τον αιώνα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές συνέπειες όπως για παράδειγμα η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η μαζική μετανάστευση καθώς οι άνθρωποι θα εγκαταλείπουν περιοχές όπου το τοπικό κλίμα γίνεται ακατοίκητο.

Comments


bottom of page