Οι Ρωμαίοι είναι γνωστοί ως από τους πιο έμπειρους μηχανικούς σε θέματα υδραγωγείων και στη χρήση του σκυροδέματος ως οικοδομικού υλικού. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα ευρήματα, αποδεικνύεται ότι ήταν και ειδικοί στην ανακύκλωση των απορριμμάτων τους.
Ερευνητές στην Πομπηία, την πόλη που θάφτηκε ξαφνικά κάτω από ηφαιστειακή τέφρα όταν ο Βεζούβιος εξερράγη το 79 μ.Χ., ανακάλυψαν ότι τα τεράστια ποσά απορριμάτων έξω από τα τείχη της πόλης, ήταν στην πραγματικότητα χώροι ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.
Η καθηγήτρια Άλισον Έμερσον, μια Αμερικανίδα ακαδημαϊκός η οποία είναι μέλος μιας μεγάλης ομαδικής δουλειάς στην Πομπηία, δήλωσε ότι τα απορρίμματα που ήταν στοιβαγμένα κατά μήκος σχεδόν ολόκληρου του εξωτερικού τείχους στη βόρεια πλευρά της πόλης, μεταξύ άλλων σημείων. Ορισμένα από τα αναχώματα ήταν αρκετά μέτρα ψηλά και περιείχαν ίχνη αγγείων και γύψου, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επαναχρησιμοποιηθεί ως δομικά υλικά.
Οι επιστημονικές αναλύσεις τώρα εντόπισαν μερικά από τα απορρίμματα, από σημεία της πόλης σε σημεία των προαστίων, που ισοδυναμούν με τους σύγχρονους χώρους υγειονομικής ταφής, και πίσω στην πόλη, όπου το υλικό βρέθηκε ενσωματωμένο σε κτίρια, σαν δάπεδα.
Με τους αρχαιολόγους Στίβεν Έλις και Κέβιν Ντίκους, οι οποίοι δούλευαν στις ανασκαφές του πανεπιστημίου Cincinnati, η κα. Έμερσον μελέτησε το πως κατασκευάστηκε η αρχαία πόλη. «Βρήκαμε ότι μέρος της πόλης χτίστηκε από απορρίμματα. Οι σωροί έξω από τα τείχη δεν ήταν υλικά που τα πετούσαν για να τα ξεφορτωθούν. Έξω από τα τείχη τα υλικά συλλέγονταν και ταξινομούνταν με σκοπό να μεταπωληθούν εντός των τειχών».
Η κα. Έμερσον και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν δείγματα από το έδαφος για να εντοπίσουν την κίνηση των απορριμμάτων στην πόλη. Όπως λέει η ίδια, «το χώμα που σκάψαμε διαφέρει βάσει του αρχικού όπου είχαν τοποθετηθεί αρχικά τα απορρίμματα».
Ορισμένοι τοίχοι, για παράδειγμα, φέρουν επαναχρησιμοποιημένα υλικά, όπως κομμάτια αμφορέων, κομμάτια από κεραμίδια και σβώλους από κονίαμα γύψου. «Σχεδόν όλοι αυτοί οι τοίχοι έχουν περαστεί με ένα τελικό επίστρώμα γύψου, για να μην είναι ορατή η αταξία των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν», εξηγεί η κα. Έμερσον.
Η κα. Άλισον Έμερσον, διδάσκει κλασσικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Tulane, στη Νέα Ορλεάνη και είναι η συγγραφέας του «Life and Death in the Roman Suburb», το οποίο θα δημοσιευτεί τον επόμενο μήνα από εκδόσεις Oxford University Press.
Με πληροφορίες από «The Guardian»
Commentaires