top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Οι ομοσπονδιακοί δικαστές κατηγορούν την κυβέρνηση Τραμπ για επιβλαβείς πολιτικές για το περιβάλλονΤα ομοσπονδιακά δικαστήρια έχουν παραδώσει μια σειρά επιπλήξεων στη διοίκηση του Τραμπ, για αποτυχίες προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής καθώς προωθεί τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων και της εξόρυξης φυσικών πόρων.


Οι δικαστές έχουν αποφανθεί ότι αξιωματούχοι της διοίκησης Τραμπ αγνόησαν ή υποτίμησαν την πιθανή περιβαλλοντική ζημία, που σχετίζεται με την υποστήριξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξόρυξη άνθρακα και αγωγών καυσίμων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Associated Press για περισσότερες από δώδεκα σημαντικές περιβαλλοντικές υποθέσεις.


Η τελευταία απόφαση κατά της διοίκησης, ήρθε την Πέμπτη, όταν ένα εφετείο αρνήθηκε να επιτρέψει ένα πρόγραμμα αδειών, για αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, το οποίο είχε ακυρώσει το δικαστήριο.


Οι ενέργειες των δικαστηρίων κυμαίνονται από εντολές για περισσότερες περιβαλλοντικές μελέτες, έως την άνευ προηγουμένου ακύρωση μισθώσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε δυτικές πολιτείες.


"Πολλές από τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση Τραμπ είναι αναμφισβήτητα παράνομες και σε ορισμένες περιπτώσεις κατάφωρα", δήλωσε ο Mark Squillace, συνεργάτης πρύτανης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και ειδικός στο δίκαιο των φυσικών πόρων.


Ορισμένες από τις πιο σημαντικές αποφάσεις έχουν προέλθει από τον δικαστή των ΗΠΑ, Brian Morris, διορισμένο του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που Μοντάνα.


Μόνο αυτόν τον μήνα, ο Morris ακύρωσε ενεργειακές μισθώσεις σε αρκετές εκατοντάδες στρέμματα, σε περιπτώσεις που επικεντρώνονταν σε πιθανή υποβάθμιση στην ποιότητα του νερού και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Καταργεί επίσης το εθνικό πρόγραμμα αδειών για νέους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αγωγή εναντίον του αμφιλεγόμενου αγωγού πετρελαίου Keystone XL από τον Καναδά.


Όμως ο Μόρις καταγγέλθηκε από εκπροσώπους της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και συμμάχους στο Κογκρέσο ως «ακτιβιστής δικαστής» που εισήγαγε τη δική του ατζέντα σε υποθέσεις.


Στο Αϊντάχο, ένας δικαστής δικαστής ακύρωσε περισσότερα από 125 εκατομμύρια δολάρια σε μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια εδάφη, αφού έκρινε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έδρασε παράνομα.


Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι οι αποτυχίες των δικαστηρίων δεν τους εμπόδισαν να ανατρέψουν τους επαχθείς κανονισμούς για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξοικονόμηση χρημάτων των φορολογουμένων, διατηρώντας παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία.


«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτοί οι δικαστές συχνά μπορούν να βρουν τρόπο για την προσωρινή επιβράδυνση των διοικητικών ενεργειών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπεν Γκόλντε.


Η Kathleen Sgamma με τη Western Energy Alliance, η οποία ασκεί πιέσεις για εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ότι ένα καλύτερο μέτρο της επιτυχίας της διοίκησης είναι η αύξηση της παραγωγής ενέργειας των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ. Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Σαουδική Αραβία το 2018 για να γίνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο.


«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η ατζέντα της «ενεργειακής κυριαρχίας» της διοίκησης ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη», δήλωσε ο Sgamma. Ο Τραμπ αξίζει επαίνους για την αναγνώριση ότι οι κανονισμοί εμπόδισαν την ανάπτυξη της βιομηχανίας και έπρεπε να χαλαρώσουν, είπε.Comments


bottom of page