Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από 27 μεγάλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν ήδη κορυφωθεί, παρά τους αυξανόμενους πληθυσμούς και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, σύμφωνα με την ομάδα δημοτικών αρχών C40.
Ο κατάλογος των πόλεων περιλαμβάνει μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, και η C40 ανακοίνωσε ότι αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού.
Το C40 είναι μία ομάδα με μέλη πάνω από 90 από τις μεγαλουπόλεις του κόσμου, που δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας. Δημιουργήθηκε μετά από κοινή συμφωνία μεταξύ μεγάλων πόλεων σε όλο τον κόσμο το 2006, ως μέρος ενός συνεργατικού σχεδίου μεταξύ του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και του πρώην δήμαρχου του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον.
Η ομάδα ανακοίνωσε ότι οι πόλεις έχουν μειώσει τις εκπομπές τους μειώνοντας τη χρήση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, αναπτύσσοντας τα συστήματα δημόσιων μεταφορών και μειώνοντας τα απόβλητα.
Προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, εκτιμάται ότι οι ανεπτυγμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να έχουν κορυφώσει τις εκπομπές τους μέχρι το 2020 το αργότερο. Εν τω μεταξύ, μεγάλες πόλεις των αναπτυσσόμενων κρατών μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή εκπομπών έως το 2030 με 2035, προτού κορυφωθούν και αυτές.
Η δήμαρχος του Παρισιού, Ανν Ινταλγκό, δήλωσε ότι είναι μια ανακούφιση να «μοιραζόμαστε καλά νέα για την κλιματική αλλαγή». Με τις οικονομίες να συνεχίζουν να αναπτύσσονται ακόμη και όταν οι εκπομπές σταματούν ή πέφτουν, «μπορούμε να αποδείξουμε ότι δημιουργούμε θέσεις εργασίας και ευκαιρίες με την οικολογική μετάβαση», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου.
Για να υπάρχει επαρκής βεβαιότητα ότι η κορύφωση των εκπομπών αντικατοπτρίζει ένα οριστικό μέγιστο, η C40 ακολουθεί μια συντηρητική προσέγγιση και θεωρεί ότι μια πόλη έχει φτάσει στο μέγιστο των εκπομπών της εάν πληροί τρία βασικά κριτήρια.
Πρώτον, οι εκπομπές να έφτασαν ένα μέγιστο επίπεδο τουλάχιστον πέντε έτη πριν από το τελευταίο έτος καταγραφής, ώστε να αποκλειστούν βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών ή οικονομικής ύφεσης. Δεύτερον, οι εκπομπές στο μέγιστο επίπεδο να είναι τουλάχιστον κατά 10% υψηλότερες από το τελευταίο έτος καταγραφής (2% μέσος όρος σε βάθος πενταετίας), ώστε και πάλι να εξαλειφθούν οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις. Τέλος, η πόλη να έχει αναλάβει δημόσια δέσμευση για περαιτέρω μείωση των εκπομπών.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη προβλέπεται να υπερβεί το φιλόδοξο όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, που ορίστηκε στη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης του ΟΗΕ που πρόκειται να δημοσιευθεί τον Οκτώβριο.
Πηγή: naftemporiki.gr
Comments