Τα Μέλη των Οργανώσεων των Ιθαγενών Λαών της IUCN ζήτησαν την αναγνώριση των δικαιωμάτων και της διακυβέρνησης των αυτόχθονων πληθυσμών επί των εδαφών και των πόρων τους. Η πρόσκληση αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας ατζέντας προτεραιοτήτων των ιθαγενών για δράση διατήρησης που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Ιθαγενών Λαών και της Φύσης της IUCN, που πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατήρησης της IUCN στη Μασσαλία.
«Οι παγκόσμιοι στόχοι μας για την προστασία της γης και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας δεν μπορούν να επιτύχουν χωρίς την ηγεσία, την υποστήριξη και τη συνεργασία των αυτόχθονων λαών», δήλωσε ο Δρ Μπρούνο Όμπερλε, Γενικός Διευθυντής του IUCN. «Το ορόσημο της Παγκόσμιας Ατζέντας των Αυτόχθονων που παρουσιάστηκε ανοίγει το έδαφος για την αυτόχθονη προστασία της φύσης και τη διακυβέρνηση των φυσικών πόρων. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη μοναδική δύναμη συγκέντρωσης της IUCN ως ένωση ιθαγενών, κυβερνήσεων και κοινωνίας των πολιτών».
Η Παγκόσμια Ατζέντα Ιθαγενών ζητά την ασφαλή αναγνώριση και σεβασμό των συλλογικών αυτοχθόνων δικαιωμάτων και διακυβέρνηση εδαφών, υδάτων, παράκτιων θαλασσών και φυσικών πόρων. Καλεί επίσης την παγκόσμια κοινότητα-από τα κράτη έως τον ιδιωτικό τομέα, την κοινότητα διατήρησης ΜΚΟ, τη χρηματοδότηση της διατήρησης και τον ακαδημαϊκό χώρο-να συμμετάσχουν σε συγκεκριμένες κοινές προσπάθειες για την υποστήριξη της υλοποίησης της Ατζέντας, όπως ο συν-σχεδιασμός πρωτοβουλιών και η συνεργασία σε επενδυτικές ευκαιρίες.
Συνολικά, η Παγκόσμια Ατζέντα των Ιθαγενών καθορίζει 10 προτάσεις υψηλού επιπέδου και αποτελέσματα που σχετίζονται με πέντε θέματα: Διακυβέρνηση των ιθαγενών, διατήρηση της βιοποικιλότητας, κλιματική δράση, προσπάθειες αποκατάστασης μετά την COVID 19 και επισιτιστική ασφάλεια & τη ρύθμιση της παγκόσμιας πολιτικής.
«Tα μέλη της οργάνωσης των αυτόχθονων λαών της IUCN έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη μιας παγκόσμιας ατζέντας αυτόχθονων πληθυσμών», λέει ο Ramiro Batzin, σύμβουλος της IUCN και διευθυντής του Sotz’il. «Αυτή η ατζέντα γίνεται ένα στρατηγικό μέσο που θα επιτρέψει στους αυτόχθονες λαούς και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του IUCN, να κατευθύνουν τις ενέργειές τους από την αρχή για να προωθήσουν τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τις πραγματικότητες των αυτόχθονων λαών».
Η Σύνοδος Κορυφής και η Παγκόσμια Ατζέντα των Ιθαγενών είναι ένα ορόσημο σε ένα πενταετές ταξίδι, από το Παγκόσμιο Συνέδριο Διατήρησης IUCN 2016 στη Χαβάη έως το φετινό Συνέδριο στη Μασσαλία. Το 2016, τα μέλη του IUCN πήραν την ορόσημη απόφαση να αλλάξουν τη δομή των μελών τους για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια, δημιουργώντας μια κατηγορία Οργάνωσης Αυτόχθονων Λαών - καθιστώντας το IUCN την πρώτη διακυβερνητική οργάνωση που αναγνώρισε και συμπεριέλαβε τις οργανώσεις των αυτόχθονων λαών ως ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια μελών.
Οι αυτόχθονες ηγέτες έχουν επίσης συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του IUCN και το IUCN συνεργάζεται με τα αυτόχθονα μέλη και τους εταίρους του για την προώθηση και τη δημιουργία προγραμμάτων διατήρησης υπό την καθοδήγηση των ιθαγενών.
«Το IUCN παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για τους αυτόχθονες λαούς. Είναι ένας χώρος όπου μπορούμε να συμμετάσχουμε και να επηρεάσουμε την παγκόσμια ατζέντα διατήρησης καθώς έχουμε ένα καθεστώς λήψης αποφάσεων που δεν υπάρχει σε άλλους χώρους», λέει ο John Cheechoo, εκπρόσωπος από το Inuit Circumpolar Council.
Αυτό το Συνέδριο σηματοδοτεί επίσης την πρώτη φορά στην ιστορία της IUCN όπου οι Οργανώσεις των Αυτόχθονων Λαών έχουν προτείνει ή χορηγεί προτάσεις για να καθορίσουν τη διεθνή ατζέντα διατήρησης του IUCN ειδικά ως Μέλη της Οργάνωσης των Αυτόχθονων Λαών. Τα επόμενα χρόνια, η IUCN αναμένει από την Παγκόσμια Ατζέντα των Ιθαγενών να ενημερώνει για πρωτοβουλίες διατήρησης χωρίς αποκλεισμούς, να συνεχίσει να συμβάλλει στην προώθηση των δικαιωμάτων των αυτόχθονων λαών και να αναπτύσσει και να ενισχύει την πλατφόρμα των αυτόχθονων μελών της.
댓글