top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους με ένα μεγάλο διαγωνισμό και μεγάλα χρηματικά βραβείαΗ πρωτοβουλία για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους συνδέει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με τους χώρους στους οποίους ζούμε. Καλεί όλους τους Ευρωπαίους να φανταστούν και να οικοδομήσουν από κοινού ένα μέλλον βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς, που θα είναι όμορφο για τα μάτια, το μυαλό και την ψυχή μας.


Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους εξελίσσεται σε τρεις φάσεις: Συσχεδιασμός, υλοποίηση και διάδοση.


Οι φάσεις λειτουργούν εν μέρει παράλληλα, καθώς τα άτομα και οι κοινότητες που ενδιαφέρονται για τις αρχικές ιδέες είναι πιθανότερο να γίνουν εταίροι για την υλοποίηση και την κλιμάκωση της πρωτοβουλίας. Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους παρεμβαίνει σε πρώιμο στάδιο, με ανοικτές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της ιδέας στο πλαίσιο μιας ευρείας διαδικασίας συνδημιουργίας. Παράλληλα, η πρωτοβουλία πρέπει να αναπτύξει ένα πλαίσιο παραδοτέων, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον τρέχοντα προγραμματισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.


Η προθεσμία υποβολής αίτησης λήγει στις 31 Μαΐου και αιτήσεις μπορούν να γίνουν εδώ.


Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους είναι ένα δημιουργικό και διεπιστημονικό κίνημα εν τω γεννάσθαι, και μπορείτε και εσείς να συμμετάσχετε σε αυτό!

  • Πρόκειται για μια πλατφόρμα πειραματισμού και διασύνδεσης, η οποία προωθεί τη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων της θεωρίας και ανθρώπων της πράξης που θέλουν να σχεδιάσουν τους μελλοντικούς τρόπους κοινής διαβίωσης.

  • Είναι μια γέφυρα ανάμεσα στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας και τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού.

  • Είναι μια πρόσκληση να αλλάξουμε προοπτική και να εξετάσουμε τις πράσινες και ψηφιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρίες για τον μετασχηματισμό της ζωής μας προς το καλύτερο.

  • Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση για την από κοινού εξεύρεση καινοτόμων λύσεων σε σύνθετα κοινωνικά προβλήματα μέσω της συνδημιουργίας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διαμορφώσουμε τον τρόπο σκέψης, τις συμπεριφορές μας και τις αγορές με βάση νέους τρόπους διαβίωσης και οικοδόμησης, μεταξύ άλλων επηρεάζοντας τις δημόσιες συμβάσεις.

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους έχει ως στόχο:

  • να φέρει σε επαφή πολίτες, ειδικούς, επιχειρήσεις και θεσμικά όργανα ώστε να διευκολυνθούν οι συζητήσεις προκειμένου να καταστούν οι χώροι διαβίωσης του αύριο πιο προσιτοί και προσβάσιμοι.

  • να κινητοποιήσει σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, επιστήμονες, φοιτητές και δημιουργικά πνεύματα από διάφορους επιστημονικούς κλάδους για σκεφτούν από το μηδέν τι μπορεί να είναι η βιώσιμη διαβίωση στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

  • να προσπαθήσει να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας. Θα αναδείξει την αξία της απλότητας, της λειτουργικότητας και της κυκλικότητας των υλικών, χωρίς συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά την άνεση και την ελκυστικότητα στην καθημερινή μας ζωή.

  • να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη σε καινοτόμες ιδέες και προϊόντα μέσω ad-hoc προσκλήσεων υποβολής προτάσεων και συντονισμένων προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.


Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μεταξύ άλλων, δήλωσε:


«Επιθυμώ το NextGenerationEU να δώσει ώθηση σε ένα ευρωπαϊκό κύμα ανακαινίσεων και να καταστήσει την Ένωσή μας πρωτοπόρο στην κυκλική οικονομία. Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για περιβαλλοντικό ή οικονομικό έργο: πρέπει να αποτελέσει και ένα νέο πολιτιστικό έργο για την Ευρώπη».

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους είναι μια δημιουργική και διεπιστημονική πρωτοβουλία που λειτουργεί ως σημείο συνάντησης για τον σχεδιασμό μελλοντικών τρόπων ζωής, στο σημείο συνάντησης της τέχνης και του πολιτισμού με την κοινωνική ένταξη, την επιστήμη και την τεχνολογία. Φέρνει την Πράσινη Συμφωνία στους χώρους ζωής μας και καλεί να προσπαθήσουμε συλλογικά προκειμένου να φανταστούμε και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και όμορφο, τόσο για τον νου όσο και για την ψυχή μας.

Όμορφοι είναι οι προσβάσιμοι, συμπεριληπτικοί χώροι, όπου ο διάλογος μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, επιστημονικών κλάδων, φύλων και ηλικιών αποτελεί ευκαιρία για να φανταστούμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους. Αυτό συνεπάγεται επίσης μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, όπου ο πλούτος διανέμεται και οι χώροι διαβίωσης είναι οικονομικά προσιτοί.

Όμορφες είναι οι βιώσιμες λύσεις, που δημιουργούν έναν διάλογο ανάμεσα στο δομημένο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα του πλανήτη. Είναι η υλοποίηση αναγεννητικών προσεγγίσεων εμπνευσμένων από φυσικούς κύκλους που ανανεώνουν τους πόρους και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα.

Όμορφες είναι οι εμπειρίες που μας πλουτίζουν και ανταποκρίνονται σε ανάγκες πέραν της υλικής μας διάστασης, εμπνευσμένες από τη δημιουργικότητα, την τέχνη και τον πολιτισμό. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορετικότητα αξιοποιείται ως ευκαιρία για αμφίπλευρη μάθηση.

bottom of page