11 ακόμη υποθέσεις, για τις οποίες η Κομισιόν στέλνει προειδοποιητική επιστολή ή αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Αστικά λύματα και ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού είναι κάποια από αυτά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τακτική της δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της 14ης Μαΐου, ανακοίνωσε ότι κινεί νομική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του ενωσιακού δικαίου.
Οι εν λόγω αποφάσεις, που καλύπτουν διάφορους τομείς και διάφορα πεδία πολιτικής της ΕΕ, αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ειδικά για την Ελλάδα, η Κομισιόν στο νέο πακέτο νομικών μέτρων περιλαμβάνει 11 υποθέσεις, για τις οποίες στέλνει προειδοποιητική επιστολή ή αιτιολογημένη γνώμη. Δύο από αυτές αφορούν περιβαλλοντικά ζητήματα.
Αστικά λύματα: Η Επιτροπή καλεί το ΒΕΛΓΙΟ, την ΕΛΛΑΔΑ και τη ΣΟΥΗΔΙΑ να συμμορφωθούν με τους ενωσιακούς κανόνες για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων Η Επιτροπή καλεί το Βέλγιο, την Ελλάδα και τη Σουηδία να εξασφαλίσουν την κατάλληλη συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων, όπως απαιτείται από την οδηγία 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Η οδηγία προστατεύει τόσο την ποιότητα του νερού όσο και την ανθρώπινη υγεία, καθώς απαιτεί από τα κράτη μέλη να συλλέγουν και να επεξεργάζονται τα αστικά τους λύματα προτού απορριφθούν στο περιβάλλον. Για τους οικισμούς 2.000 κατοίκων και άνω, η επεξεργασία απαιτεί όχι μόνο την απομάκρυνση στερεών ουσιών αλλά και διάσπαση των οργανικών ουσιών με τη χρήση βακτηρίων. Από τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα προκύπτει ότι σε 289 οικισμούς τα αστικά λύματα δεν συλλέγονται με τον κατάλληλο τρόπο και, επιπλέον, δεν υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία πριν από την απόρριψή τους. Οκτώ από αυτούς τους οικισμούς απορρίπτουν λύματα σε ευαίσθητες περιοχές. Η Ελλάδα βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε «μεμονωμένα και κατάλληλα συστήματα» (π.χ. σηπτικές δεξαμενές) χωρίς, ωστόσο, να πληροί τις απαιτήσεις που προβλέπει η οδηγία για τα συστήματα αυτά. Η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές και στα τρία κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία τεσσάρων μηνών για να απαντήσουν. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη. Ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο: Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν ορθά τους ενωσιακούς κανόνες.
Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (με εξαίρεση την Κύπρο, βάσει της σχετικής παρέκκλισης) και στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή δεν συμμορφώνονται με ορισμένες από τις διατάξεις του κανονισμού για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο [κανονισμός (ΕΕ) 2017/1938], ιδίως όσον αφορά τις υποχρεώσεις κοινοποίησης και την εφαρμογή του μηχανισμού αλληλεγγύης. Ο κανονισμός θεσπίζει απαιτήσεις με σκοπό να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται ενδεχόμενες διαταραχές του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην ΕΕ. Έχει καίρια σημασία να υπάρχουν σχέδια προληπτικής δράσης και σχέδια έκτακτης ανάγκης, καθώς και σαφείς ρυθμίσεις αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή των εν λόγω υποχρεώσεων σε εθνικό επίπεδο. Τα οικεία κράτη μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προθεσμία τεσσάρων μηνών για να απαντήσουν στην Επιτροπή. Όπως ορίζεται στη συμφωνία αποχώρησης, το δίκαιο της ΕΕ εξακολουθεί να εφαρμόζεται πλήρως στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες.
Comments