του Χρήστου Καλαντζή
Είναι σίγουρο πως όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με την επιχειρηματικότητα θα έχουν ακούσει τουλάχιστον για τα λεγόμενα Soft Skills που τελευταία φαίνεται να μεγαλώνει η αξία τους σε ένα εργασιακό περιβάλλον και όχι μόνο. Τα τελευταία είναι δεξιότητες που αφορούν τον χαρακτήρα, την ηθική και την συμπεριφορά του ατόμου και πλέον θεωρούνται απαραίτητα και για να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ μίας ομάδας αλλά και για την προσωπική επιτυχία του ατόμου. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει έρθει διακριτικά στο προσκήνιο και μία άλλη παρόμοια κατηγορία δεξιοτήτων, τα λεγόμενα Green Skills ως απάντηση στην παγκόσμια τάση για οικονομική μετάβαση προς την βιοοικονομία. Βιοοικονομία είναι ένα νέο πράσινο μοντέλο οικονομίας της τελευταίας δεκαετίας που βασίζεται στην βιωσιμότητα και σε αυτήν εντάσσεται μάλιστα και η ίσως πιο γνωστή στον κόσμο, κυκλική οικονομία. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, μία οποιαδήποτε μετάβαση δεν μπορεί να είναι εφικτή εάν οι ίδιοι που είναι υπεύθυνοι για αυτήν, δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες.
Επίσημα η πρώτη φορά που αυτό έγινε αντιληπτό ήταν το 2009 στην Μελβούρνη της Αυστραλίας όπου στο πλαίσιο ενός forum συζητήθηκε ένα Σχέδιο Εθνικής Συμφωνίας για τις πράσινες δεξιότητες και γενικά του ρόλου των δεξιοτήτων και της κατάρτισης κατά την μετάβαση σε οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Περισσότεροι από 120 επιχειρηματίες, εμπειρογνώμονες του κλάδου και κυβερνητικοί εκπρόσωποι παρακολούθησαν το forum. Κατά αυτό το forum δόθηκε και ο εξής ορισμός:
"Οι δεξιότητες για την αειφορία, επίσης γνωστές ως πράσινες δεξιότητες, είναι οι τεχνικές δεξιότητες, οι γνώσεις, οι αξίες και οι στάσεις που απαιτούνται στο εργατικό δυναμικό για την ανάπτυξη και υποστήριξη βιώσιμων κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων στις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και την κοινότητα."
Μία άλλη σημαντική στιγμή είναι το 2019 όπου ο Cedefop και ο OECD ξεκίνησαν μια συζήτηση με διεθνείς οργανισμούς, θεσμούς, ερευνητές και επαγγελματίες του πρώτου διακρατικής κλίμακας Φόρουμ "πράσινων δεξιοτήτων".
Αυτό που αναγνώρισαν οι παραπάνω κυβερνήσεις και οργανισμοί είναι η ανερχόμενη ανάγκη για ικανότητες που θα βγάλουν εις πέρας την οικονομική μετάβαση. Ποιες είναι όμως συγκεκριμένα αυτές οι δεξιότητες που, για παράδειγμα, θα βοηθούσαν μία εταιρία τεχνολογίας να αποκτήσει πράσινο και βιώσιμο χαρακτήρα;
Επειδή το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος είναι παγκόσμιο και μας αφορά όλους θα χρειαστεί:
Κατανόηση για το πως λειτουργεί ο κόσμος και η παγκόσμια αγορά
Κατανόηση για της ανάγκες των ανθρώπων και των οργανισμών
Γνώση για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις
Γνώση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τις επιπτώσεις
Σεβασμός για τα δικαιώματα των άλλων
Ετοιμότητα αναγνώρισης μίας πρόκλησης
Ετοιμότητα παροχής πράσινων λύσεων σε μία πρόκληση
Βάση για τα παραπάνω αποτελούν πολλές δεξιότητες που ανήκουν ταυτόχρονα και στην κατηγορία των Soft Skills και μερικές από αυτές είναι οι εξής:
Επικοινωνία
Ομαδικότητα
Προσαρμοστικότητα
Επίλυση Προβλημάτων
Εφευρετικότητα
Ηθική
Ευσυνειδησία
Πρωτοβουλία
Παρατηρητικότητα
Σημαντικό είναι ακόμη τα Green Skills να χαρακτηρίζουν κάθε κομμάτι του παζλ.Αυτό σημαίνει πως πρέπει να τα έχει όλο το φάσμα του ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να είναι ο χειρονάκτης εργάτης, ο χειριστής μηχανών, ο υπάλληλος γραφείου, ο εργολάβος άλλα και ήμι-υψηλόβαθμα και υψηλόβαθμα στελέχη μίας επιχείρησης ή ενός οργανισμού. Φυσικά, οι διοικητικές θέσεις δεν μπορούν να μείνουν έξω από το παζλ.
Επιπλέον ένας Ευρωπαίος πρέπει να γνωρίζει πως τα Green Skills έχουν κύριο μέρος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο δημιουργήθηκε μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός του ταμείου αυτού είναι η ενίσχυση των περιοχών που εξαρτώνται έντονα από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας μέχρι και με 5 δις ευρώ χρηματοδοτήσεις. Σημαντικό μέρος από τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθεί στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αλλαγές.
Βλέποντας κάποιος την τάση των καιρών μπορεί να διακρίνει αμέσως την τάση για αλλαγή και μετάβαση σε κοινωνικά, πολιτικά και ιδιαίτερα σε οικονομικά μοντέλα φιλικά προς το περιβάλλον, την οποία μετάβαση καλείται όπως πάντα να την πραγματοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό ανεξαρτήτου θέσης. Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να εκπαιδευτεί ώστε να φέρει εις πέρας το μακροπρόθεσμο αυτό έργο ομαλά, δίκαια και γρήγορα.
Comments