Μειώθηκε η θαλάσσια ηχορύπανση λόγω της καραντίνας - Θετικές οι επιπτώσεις στις φάλαινες

Στις πόλεις,η καραντίνα των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού προσέφεραν κάποια "ησυχία" στον φυσικό κόσμο, με καθαρούς ουρανούς και την επιστροφή της άγριας πανίδας στα ποτάμια. Τώρα, τα στοιχεία της μείωσης της υποβρύχιας ηχορύπανσης οδήγησαν τους ειδικούς να προβλέψουν ότι η κρίση μπορεί επίσης να είναι καλή είδηση για τις φάλαινες και άλλα θαλάσσια θηλαστικά. Ερευνητές εξετάζοντας υποβρύχια ηχητικά σήματα σε πραγματικό χρόνο από παρατηρητήρια στο βυθό, μια έρευνα που διεξήγαγε η Ocean Networks Canada κοντά στο λιμάνι του Βανκούβερ, διαπίστωσαν σημαντική μειώση του ήχου χαμηλής συχνότητας που σχετίζεται με τα πλοία. Ο κ. David Barclay, επίκουρος καθηγητής ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Dalhousie, επικεφαλής της μελέτης που εξέτασε τα φαινόμενα, εξέτασε την ηχητική ισχύ - έναν τρόπο μέτρησης της "έντασης" - στην περιοχή των 100 Hz από δύο τοποθεσίες, έναν εσωτερικό και έναν μακρύτερα υπεράκτια. Βρήκε σημαντική μείωση του θορύβου και από τα δύο σημεία.
«Γενικά, γνωρίζουμε ότι ο υποβρύχιος θόρυβος σε αυτή τη συχνότητα έχει επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά», δήλωσε ο κ. Barclay. «Υπήρξε συνεχής μείωση του θορύβου από την 1η Ιανουαρίου, η οποία ισοδυναμεί με αλλαγή τεσσάρων ή πέντε ντεσιμπέλ, κατά την περίοδο έως την 1η Απριλίου», είπε. «Τα οικονομικά στοιχεία από το λιμάνι έδειξαν πτώση περίπου 20% στις εξαγωγές και εισαγωγές κατά την ίδια περίοδο», είπε. Η περιοχή του βαθιού ωκεανού, περίπου 60 χιλιόμετρα από τις ακτοπλοϊκές γραμμές και σε 3.000 μέτρα νερού, παρουσίασε επίσης μείωση του μέσου εβδομαδιαίου θορύβου 1,5 ντεσιμπέλ, ή περίπου 15% μείωση της ισχύος, δήλωσε ο Barclay. «Αυτό μας δίνει μια ιδέα της κλίμακας πάνω στην οποία μπορεί να παρατηρηθεί αυτή η μείωση του θορύβου». Η μείωση της κυκλοφορίας των πλοίων στον ωκεανό, την οποία συγκρίνει ο κ. Barclay με ένα «τεράστιο ανθρώπινο πείραμα», είχε τους επιστήμονες να αγωνιστούν για να ανακαλύψουν την επίδραση στη θαλάσσια ζωή. «Αντιμετωπίζουμε μια στιγμή αλήθειας», δήλωσε η κα. Michelle Fournet, ειδική στην ακουστική της θάλασσας στο Πανεπιστήμιο Cornell, η οποία μελετά φάλαινες στη νοτιοανατολική Αλάσκα. «Έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε - και αυτή η ευκαιρία να ακούσουμε δεν θα εμφανιστεί ξανά στη ζωή μας».
«Έχουμε μια γενιά φαλαινών που δεν γνώριζαν ποτέ έναν ήσυχο ωκεανό», δήλωσε η κα. Fournet, της οποίας το έργο έχει δείξει ότι οι φάλαινες αλλάζουν τη συμπεριφορά τους ως απάντηση σε έναν θορυβώδη ωκεανό. Τα τέλη Απριλίου συνήθως σηματοδοτούν την έναρξη της σεζόν των κρουαζιερόπλοιων στη νοτιοανατολική Αλάσκα, με τα σκάφη να παραμένουν για λίγο στο Βανκούβερ πριν κατευθυνθούν προς τα βόρεια. Φέτος, η πανδημία, τους σταμάτησε. «Αυτό που γνωρίζουμε για τις φάλαινες στη νοτιοανατολική Αλάσκα είναι ότι όταν γίνεται θορυβώδες, καλούν λιγότερο, και όταν τα σκάφη περνούν, καλούν λιγότερο», δήλωσε ο Fournet.
«Περιμένω ότι αυτό που βλέπουμε είναι μια ευκαιρία για τις φάλαινες να έχουν περισσότερη συνομιλία και να κάνουν πιο περίπλοκη συζήτηση».
Με πληροφορίες από «The Guardian»