ΜΕΑ Ηπείρου
Της Ευρυδίκης Μπάρκα

Από τα τέλη του Μάρτη έχει τεθεί σε εμπορική λειτουργία στα Ιωάννινα μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (Μ.Ε.Α) της Ευρώπης, η Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αστικών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου. Το έργο αυτό βρίσκεται στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης κι αδιαμφισβήτητα είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Το έργο υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αειφορική Ηπείρου, εταιρεία μέλος του Ομίλου <<ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή>>, με τη συμβολή της ειδικής γραμματείας ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει συνολικά τα 52,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εγχώρια προστιθέμενη αξία προσέγγισε το 70%. Το έργο αυτό υπακούει στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων αλλά και στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία διασφαλίζοντας οριστικά πλέον την αποφυγή επιβολής προστίμων.
Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η διαχείριση Συμβατικών Αποβλήτων με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, οι οποίες προστατεύουν το περιβάλλον και είναι και οικονομικά βιώσιμες. Η ΜΕΑ Ηπείρου αποτελεί την πρώτη μονάδα στην Ελλάδα που παράγει βιοαέριο από δημοτικά στερεά απόβλητα. Η παραγόμενη αυτή ενέργεια θα διοχετεύεται εν συνεχεία στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας. Συνεπώς γίνεται εμφανές πως η ΜΕΑ Ηπείρου θα συνδράμει στην μείωση των απορριμμάτων με απόρροια την ανακούφιση του περιβάλλοντος καθώς επίσης και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας.
Η μέγιστη ετήσια δυναμικότητα της ΜΕΑ Ηπείρου είναι 105000 τόνοι απορριμμάτων, ενώ είναι εφικτή η ανάκτηση 17000 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών ανά έτος. Όσον αφορά την πράσινη ενέργεια παράγονται 10800 kWh ανά έτος, ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3000 οικογενειών και να εξοικονομήσει 12000 τόνους CO2.
Είναι πολύ σημαντικό ότι γίνεται λόγος για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων με την ανάπτυξη των συστημάτων διαλογής στην πηγή, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για ανακύκλωση. Πρόκειται για ένα έργο που στοχεύει στην μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, προτάσσοντας την οικολογική συνείδηση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών στο σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ακόμη, το τέλος εισόδου προς τους πολίτες είναι χαμηλό και μάλιστα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Κλείνοντας, τα οφέλη του σύγχρονου αυτού έργου επεκτείνονται και στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας καθώς κατά την διάρκεια κατασκευής του δημιουργήθηκαν συνολικά 200 θέσεις ενώ έχει εκτιμηθεί ότι οι μόνιμες θέσεις κατά την 25ετή λειτουργία του θα ανέρχονται στις 90. Παράλληλες θέσεις θα δημιουργούνται επίσης λόγω πρόσθετων αναγκών για τη σωστή λειτουργία της μονάδας που αφορούν μεταφορές, εμπορία αλλά και τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το έργο και τις επιμέρους μονάδες του : https://www.youtube.com/watch?v=8S81GSw50hM