"Η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με επίκεντρο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και να στηρίξει το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών", δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, μιλώντας το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 στην 8η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Πανελλήνιων Συνδέσμων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) και Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ), στην Καλαμπάκα.
Αυτό το σχέδιο, επισήμανε ο κ. Σκρέκας, κινείται σε τρεις άξονες:
Τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι αγρότες μπορούν πλέον να πωλούν την τριπλάσια ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν από τα φωτοβολταϊκά σε σύγκριση με αυτή που καταναλώνουν.
Τη νομοθετική ρύθμιση που προστατεύει τη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ), καθώς περιορίζει στο 1% της ΓΓΥΠ ανά Περιφερειακή Ενότητα τη δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ, κλείνοντας τα «παράθυρα» αυθαιρεσίας που υπήρχαν στο νομικό πλαίσιο.
Τη συνεργασία με εγχώρια και διεθνή τραπεζικά ιδρύματα για την ενίσχυση της ρευστότητας και των επενδύσεων, με χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχουν εγγυήσεις και δάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Η μεγάλη τομή σε σύγκριση με το παρελθόν, ανέφερε ο Υφυπουργός, είναι το γεγονός ότι οι αγρότες μπορούν πλέον να πωλούν στο σύστημα έως το 75% της ενέργειας που παράγουν, από 25% που ήταν προηγουμένως το συγκεκριμένο όριο. Επομένως, διαθέτουν το αναγκαίο ποσό για να καλύψουν το δάνειο κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάνελ και ταυτόχρονα έχουν δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες τους από την πρώτη ημέρα εγκατάστασης του πάνελ.
Η Κυβέρνηση λοιπόν έδωσε τη δυνατότητα στους αγρότες όχι μόνο να μηδενίσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να αποκτήσουν μια νέα πηγή εισοδήματος μετά την εξόφληση του δανείου, Στόχος αυτών των μέτρων, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, είναι να παραμείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους και μέσα από τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής να έρθουν στην παραγωγή και οι νέοι.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι με το νέο καθεστώς ενισχυμένης προστασίας της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα γίνεται εντός της αγροτικής εκμετάλλευσης, «δίπλα στην πομόνα» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός, αφού δεν θα υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια και οι αγρότες δεν θα επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναβάθμισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να γίνεται άμεσα η σύνδεση των νέων μονάδων των αγροτών, αλλά και γενικότερα για να καταστεί εφικτή η υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της χώρας μας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής θα παίξουν οι επενδύσεις ύψους 2 δις ευρώ από τα Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης, καθώς και τα δάνεια που θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αρχικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, μαζί με εγγυήσεις που θα ανέλθουν στα 450 εκατ. ευρώ.
Κλείνοντας τη ομιλία του, ο κ. Σκρέκας επισήμανε για μια ακόμα φορά την ανάγκη εφαρμογής ενός εθνικού σχεδίου ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων μέσα από την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων και την κατασκευή έξυπνων αρδευτικών συστημάτων. Είναι άλλωστε ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει η υποβάθμιση των εδαφών, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Θεσσαλικό κάμπο που κινδυνεύει με ερημοποίηση, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος και της αγροτικής παραγωγής.
コメント