top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Κυκλική Οικονομία και Πλαστικά


Τα «πλαστικά είναι ο θεμέλιος λίθος για τη μετάβαση σε μια αποτελεσματική κυκλική οικονομία» σύμφωνα με το διεθνές συνέδριο «Κυκλική Οικονομία και Πλαστικά», το οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Syskevasia/Plastica 2018» στο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan Expo» στις 12 Οκτωβρίου 2018.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το συνέδριο στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και συγκέντρωσε περισσότερους από 150 υψηλόβαθμους εκπροσώπους από την πολιτική σκηνή, την διεθνή και την ελληνική βιομηχανία πλαστικών, τους θεσμικούς φορείς και την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα.


Το Συνέδριο αυτό, που οι παραβρισκόμενοι εξέφρασαν την ελπίδα τους να μετατραπεί σε θεσμό, αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για να αντλήσει κανείς πληροφορίες για την Κυκλική Οικονομία, τις ζυμώσεις, που ήδη υπάρχουν για την εφαρμογή της στην Ελλάδα, τις νομοθετικές προβλέψεις αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται παγκοσμίως αλλά και την διαχείριση των απορριμμάτων και την πρόληψη τους, επισημαίνεται στην ίδια ενημέρωση.


«Η Παγκόσμια Βιομηχανία Πλαστικών είναι μέρος της λύσης. Η Κυκλική Οικονομία είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών. Αυτό συμβαίνει γιατί σήμερα ο τρόπος που παράγουμε, χρησιμοποιούμε και διαθέτουμε τα πλαστικά είναι μια χαμένη οικονομική ευκαιρία όταν βλέπουμε που καταλήγουν τα απορρίμματα, τα οποία δύναται να αποτελέσουν τους νέους πόρους για την παραγωγή νέων προϊόντων. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας είναι πρωτοπόρος σε αυτή την αλλαγή κοινωνικών διαστάσεων. Με έργα. Αυτό το Συνέδριο αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Δημήτριος Σύρμος καλωσορίζοντας τους ομιλητές, τους προσκεκλημένους και τους σύνεδρους.


«Η Κυκλική Οικονομία με καινοτόμα ανακυκλωμένα πλαστικά θα αποτελέσει τη νέα επανάσταση παραγωγής. Ως Υπουργείο ζητάμε από την ελληνική βιομηχανία πλαστικών κοινές επεξεργασίες και τεκμηρίωση για τη διαπραγμάτευση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πλαστικά μίας χρήσης, η οποία να συνδέει τον οικολογικό σχεδιασμό και την ανακυκλωσιμότητα, με κίνητρα και αντικίνητρα που θα τροφοδοτήσουν την καινοτόμο αγορά πλαστικών και τη βιομηχανία πλαστικού της χώρας μας» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, απευθύνοντας χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο «Κυκλική Οικονομία και Πλαστικά».


«Η προσαρμογή της εγχώριας βιομηχανίας πλαστικού στα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις πλαστικές ύλες στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας συνδέεται εκ των πραγμάτων με την επιβίωση του συγκεκριμένου κλάδου, ο οποίος θα πρέπει να εισαγάγει στην παραγωγή του νέα τεχνολογικά μοντέλα και καινοτόμες δράσεις» κατέληξε ο Υπουργός.


Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος. Το Συνέδριο άρχισε με την ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Δημήτριου Σύρμου για τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την ανακύκλωση στην Ελλάδα.


«Για να υπάρξει αποτελεσματική κυκλική οικονομία στην χώρα μας απαιτείται να εκπληρωθούν τρεις στόχοι. Να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Να υπάρξει παρακολούθηση της εφαρμογής και των αποτελεσμάτων και φυσικά εκπαίδευση των καταναλωτών» ανέφερε ο κύριος Σύρμος, που υπογράμμισε την ανάγκη για υπεύθυνες μεταρρυθμίσεις και δράσεις. Διεθνής απήχηση Το Συνέδριο, που είχε διεθνές χαρακτήρα κόσμησαν με την παρουσία τους και εξέχουσες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «EuPC» (Ευρωπαίοι Μεταποιητές Πλαστικών), Αλεξάντερ Ντανζίς αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί αυτή την εποχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο μέλλον των πλαστικών. Πολύτιμη ήταν η αναφορά του στην εκτίμηση που υπάρχει στην «EuPC» ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επηρεάστηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να διαμορφώσει την «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα πλαστικά» ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εκπαίδευσης των καταναλωτών ως ένα από τα κλειδιά για ένα ευοίωνο μέλλον για την βιομηχανία.


Ο Διευθυντής της περιφέρειας της Μεσογείου της «PlasticsEurope», Τζιουζέπε Ρίβα πραγματοποίησε μια αναλυτική παρουσίαση σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η βιομηχανία πλαστικών στην Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη μετάβαση από το γραμμικό μοντέλο οικονομίας στο κυκλικό. «Το ‘Plastics 2030’ αποτελεί την εθελοντική δέσμευση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας των πλαστικών.


Οι στόχοι της εθελοντικής δέσμευσης είναι να αυξηθεί η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των πλαστικών έως το 2030, να αποτραπεί η απόρριψη πλαστικών στο περιβάλλον και να επιταχυνθεί η αποτελεσματικότητα των πόρων» κατέληξε ο κύριος Ρίβα.

bottom of page