top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Κρήτη: Smart farming στην ελαιοκαλλιέργεια!Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τον τελευταίο αιώνα από τους ογκώδεις και δύσχρηστους υπολογιστές στις κομψές συσκευές του σήμερα. Παράλληλα αναπτύχθηκαν η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IOT) - δηλαδή, η διασύνδεση όλων των συσκευών μας, που τροφοδοτούνται από όλο και πιο ισχυρά συστήματα.


Στην Κρήτη, η ελαιοπαραγωγή απασχολεί μεγάλες επιχειρήσεις και σημαντικό μέρος της οικονομίας αυτού του μεγαλύτερου και πολυπληθέστερου νησιού της Ελλάδας. Υπάρχουν 30 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην Κρήτη με τον πιθανό αντίκτυπο της έξυπνης γεωργίας να είναι εκτεταμένος.


Η γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της ελαιοκαλλιέργειας, καταναλώνει επί του παρόντος το 85% του διαθέσιμου γλυκού νερού της Κρήτης. Η ιδέα στην χρήση έξυπνων τεχνολογιών είναι να περιοριστούν οι σπατάλες κατά το πότισμα.


Ο Ιωάννης Δαλιακόπουλος, Μηχανικός Ερευνών στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο Μεσογείου της Κρήτης, λέει ότι η χρήση της τεχνολογίας σε αυτό το έργο αφορά τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης του εδάφους:

«Στο έδαφος, έχουμε εγκαταστήσει έναν αισθητήρα που μετρά την υγρασία του εδάφους, την ηλεκτρική αγωγιμότητα, πόσο αλμυρό είναι το νερό και τη θερμοκρασία του εδάφους - κάθε 15 λεπτά. Αυτές οι πληροφορίες μεταδίδονται σε μια κεντρική βάση και στη συνέχεια στο Cloud, όπου υποβάλλονται σε επεξεργασία και μπορούμε να εκτιμήσουμε την τέλεια ποσότητα νερού που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για άρδευση.»


Ο αγρότης μπορεί στη συνέχεια να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα από απόσταση και να ελέγξει το πότισμα με το πάτημα ενός κουμπιού.


Ο Θρασύβουλος Μάνιος, Αντιπρύτανης στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο Μεσογείου, λέει ότι η τεχνολογία θα σημαίνει εξοικονόμηση τεράστιου όγκου υδάτινων πόρων:

«Οι αγρότες, καθώς και οι επιστήμονες και οι ερευνητές, πρέπει να γνωρίσουν τι είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, ακριβώς, επειδή υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μέσω αυτού του νέου εργαλείου. Μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα με τη χημική λίπανση, μπορούν να το κάνουν με φυτοφάρμακα, μπορούν να το κάνουν στην προστασία του εδάφους, με τη φυτοπροστασία.»


Όλα αυτά βοηθούν το περιβάλλον και ενισχύουν επίσης την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, με τους καταναλωτές να παίρνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων.


Ο Γιάννης Γενειατάκης είναι ιδιοκτήτης ελαιοκαλλιέργειας της οποίας η οικογένεια είχε το ίδιο εκτεταμένο ελαιόδεντρο στο χωριό Αρχάνες για τρεις αιώνες.

Πιστεύει ότι η νέα τεχνολογία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη:

«Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε ορισμένες δυσκολίες με την κλιματική αλλαγή. Η τεχνολογία μας βοηθά πάντα και στη συνέχεια λύνονται τα προβλήματα. Η τεχνολογία παρέχει συνεχώς έρευνα. Θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα.»


Η εταιρεία Future Intelligence με έδρα την Αθήνα παρέχει την τεχνολογία για την τρέχουσα έρευνα στην Κρήτη.


Ο Χάρης Μουσιάδης, αρχιτέκτονας επιχειρήσεων στην εταιρία Future Intelligence, λέει ότι τα οφέλη της τεχνολογίας θα αναπτυχθούν πέρα από την καλλιέργεια και την ανάπτυξη:

«Πολλά δεδομένα θα προέρχονται από διαφορετικές συσκευές: από το τμήμα μεταφοράς, από τον λιανοπωλητή, από τον παραγωγό γεωργικών τροφίμων. Και τώρα φανταστείτε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία θα γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες δεδομένων. Έτσι, αυτό θα βελτιστοποιήσει ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα.»

Comments


bottom of page