top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Κρήτη: Παρουσιάστηκε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων



Παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης από τους μελετητές, παρουσία δημάρχων όλου του νησιού και αρμόδιων αντιδημάρχων, αντιπροσώπων της περιφέρειας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, των προέδρων του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ). Το «παρών» στην παρουσίαση έδωσε και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα βήματα που γίνονται στην Κρήτη, ενώ συνεχάρη τους δύο Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, τον ΕΣΔΑΚ και τη ΔΕΔΙΣΑ, για την άριστη, όπως είπε, συνεργασία.


«Ουσιαστικά πρόκειται για την επικαιροποίηση του προηγούμενου σχεδιασμού, ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, ότι έχει υλοποιηθεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό» ανέφερε ο κ. Γραφάκος και πρόσθεσε ότι οι υποδομές βρίσκονται σε εξέλιξη και πως «η Κρήτη βρίσκεται σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο και το πιθανότερο είναι ότι θα είναι από τις πρώτες περιφέρειες της χώρας που θα πετύχει τους στόχους του Εθνικού σχεδιασμού και θα ικανοποιήσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες».



Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε τη σύνδεση μεταξύ της διαχείρισης των αποβλήτων και της ποιότητας ζωής, σημειώνοντας ότι «το να θάβεις το 80% των απορριμμάτων σου, δεν είναι ό,τι καλύτερο, με δεδομένο ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα απόβλητα αυτά, να τα χωρίσεις στην πηγή, να τα κάνεις προϊόντα και να τα ξαναγυρίσεις πίσω στην παραγωγική διαδικασία». Συμπλήρωσε δε, ότι «η επιστροφή στην παραγωγική διαδικασία μειώνει την εξάρτηση από πρώτες ύλες, δημιουργεί τις συνθήκες και ικανοποιεί τους κανόνες της κυκλικής οικονομίας και σε ένα τελευταίο στάδιο υπάρχει και παραγωγή ενέργειας από απόβλητα, η οποία είναι καταπράσινη ενέργεια και αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτό το πράγμα σήμερα, να παράγεις, δηλαδή, ενέργεια από τα απόβλητα όταν έχεις εξαντλήσει ανακύκλωση, αντί να τα θάβεις». Καταλήγοντας είπε ότι στην Κρήτη αυτός ο σχεδιασμός εκτιμάται ότι θα έχει εφαρμοστεί μέχρι το 2030.



Comentarios


bottom of page