top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ιστορική περιβαλλοντική καταστροφή στην Αττική - Άμεση ανάλυση



Καθώς η μεγάλη φωτιά φαίνεται να περιορίστηκε, η περιβαλλοντική καταστροφή στην Αττική είναι ανυπολόγιστη.


Η φωτιά πέρασε από τη Βαρυμπόμπη, τους Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες και έφτασε στις Αχαρνές. Στάχτη έγιναν σπίτια, χιλιάδες στρέμματα δάσους, περιουσίες και αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα πυρκαγιές ξέσπασαν σε Εύβοι, Μεσσηνια και άλλες περιοχές.


Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η πυρκαγιά εκλύει στην ατμόσφαιρα μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου (ΝΟx), διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.) καθώς και άλλες ουσίες, εξαιτίας της καύσης υλικών όπως σκουπιδιών. Συχνά γράφεται σε επιστημονικές αναλύσεις και άρθρα στον τύπο ότι μετρώνται τα σωματίδια με μέγεθος μικρότερο από 2.5μm ή 10μm αλλά αυτό είναι ανακριβές γιατί σε ερευνητικό επίπεδο υπάρχει προβληματισμός για τις πραγματικές μονάδες που πρέπει να αξιολογούνται. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή ειδικά από ευπαθείς ομάδες με παραμονή σε κλειστούς κλιμτιζόμενους χώρους τις επόμενες ώρες.


Με μια πρώτη ανάγνωση η διαχείριση της κρίσης προφύλαξε τους ανθρώπους και τις κρίσιμες υποδομές -πέραν των νυχτερινών προβλημάτων στην υδροδότηση 13 περιοχών- ωστόσο, η δασική έκταση που χάθηκε είναι πρωτοφανούς μεγέθους και μάλιστα χωρίς την ύπαρξη σημαντικών ανέμων.


Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον πραγματικότητα και πλέον εκτός από την πρόληψη, το βάρος πρέπει να δοθεί εξίσου στην αντιμετώπισή της με ανθεκτικές υποδομές και έξυπνες λύσεις για τις πόλεις. Πέραν της κλιματικής αλλαγής, μεγάλη είναι η επίδραση της καταστροφής και στο μικροκλίμα της Αττικής που τις τελευταίες μέρες ταλανίζεται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και όσο οι δασικές εκτάσεις μειώνονται, οι θερμοκρασίες του λεκανοπεδίου θα γίνονται όλο και πιο δυσάρεστες.


Οι λύσεις πρέπει να δοθούν άμεσα, οι περιοχές να αναδασωθούν και οι χαμενες περιουσίες να αποκατασταθούν.


Πριν από αυτό όμως, οι επόμενες ημέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι εξίσου επικίνδυνες -αν όχι περισσότερο- και χρειάζεται επιχειρησιακή ετοιμότητα για να μην επαναληφθεί κάποια μεγάλη καταστροφή.



Comments


bottom of page