top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ιστορική κατάρρευση της ζήτησης στην ενέργεια λόγω κορωνοϊού- Μεγαλύτερο πλήγμα το πετρέλαιο



Η πτώση της οικονομίας που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού, έχει ως αποτέλεσμα να μειώσει την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε σημείο ρεκόρ, όπως δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).


Η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση, θα μπορούσε να μειωθεί κατά 6% το 2020, λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται στα σπίτια και τη βιομηχανία, σύμφωνα με τον IEA με έδρα το Παρίσι. Η πτώση θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 8%, έξι φορές μεγαλύτερη από τη μεγαλύτερη πτώση των 400 εκατομμυρίων τόνων που σημειώθηκε το 2009, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.



"Ορισμένες χώρες ενδέχεται να καθυστερήσουν την άρση του λοκντάουν, ή ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού θα μπορούσε να χαλάσει τις αισιόδοξες προσδοκίες μας", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Fatih Birol στο Reuters. Η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει σταματήσει σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, καθώς τα μέτρα περιορισμού σφυροκοπούν την παγκόσμια οικονομία, ενισχύοντας τις απόψεις των οικονομολόγων για μια βαθιά παγκόσμια ύφεση. Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 5% το 2020, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μειώθηκε κατά 2,6% το πρώτο τρίμηνο, αλλά η παραγωγή ΑΠΕ αυξήθηκε κατά την περίοδο, κατά 3% με νέα αιολικά και ηλιακά έργα να είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παγκόσμια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας πλησίασε το 28% το πρώτο τρίμηνο του 2020, από 26% το πρώτο τρίμηνο του 2019 και αναμένεται να φθάσει το 30% έως το τέλος του έτους. Η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατά 5% το πρώτο τρίμηνο, αλλά τελικά θα μπορούσε να είναι το καύσιμο που έχει πληγεί περισσότερο το 2020, με τη συνολική ζήτηση να μειωθεί έως και 9%. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά 9,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2020 και ο ΟΠΕΚ και άλλοι κορυφαίοι παραγωγοί, όπως η Ρωσία συμφώνησαν να μειώσουν περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που ισοδυναμούν με περίπου 10% παγκόσμιας παραγωγής, από την 1η Μαΐου.

Comments


bottom of page