top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ιδιαιτέρως εκτεθειμένη στην ενεργειακή κρίση η Ελλάδα



«Η στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία είναι μία ακραία αρνητική εξέλιξη που αμφισβητεί το υπέρτατο αγαθό της ζωής και της ειρήνης. Ως παγκόσμια κοινωνία αλλά και οι θεσμοί και ο πολιτικός κόσμος έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε την ειρήνη και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών. Η Ευρώπη αποδεικνύεται ανέτοιμη και πρέπει να παρέμβει ώστε να σταματήσει η στρατιωτική επέμβαση και να δοθεί άμεσα διπλωματική διέξοδος σήμερα στο Συμβούλιο Κορυφής. Επιπλέον χρειάζεται πέρα από διπλωματική και ανθρωπιστική παρέμβαση στην περιοχή», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» και στο δημοσιογράφο, Γ. Τραπεζιώτη.


Σχετικά με τη στάση της Ελλάδας και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε πως «στον πόλεμο δεν μπορείς να είσαι παρατηρητής και επιτρέπεται να διαλέγεις πλευρά, γιατί πρέπει να είσαι με την πλευρά της ειρήνης. Η επιλογή είναι αυτόματη και μονοσήμαντη, εκπέμπουμε ξεκάθαρα το μήνυμα «σταματήστε τον πόλεμο». Η λύση ποτέ δεν μπορεί να είναι μία επέμβαση. Προφανώς και καταδικάζουμε την επέμβαση και οποιαδήποτε πολεμική πράξη, στρατιωτική επέμβαση. Είμαστε υπέρ της ζωής, της ειρήνης και των λαών».


Ο Σ.Φάμελλος κλήθηκε να σχολιάσει αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας για την ακρίβεια στην ενέργεια όπου το 73,7% των συμμετεχόντων κρίνει ως μη ικανοποιητικές και προεκλογικού χαρακτήρα τις επιδοτήσεις στο ρεύμα. «Γίνεται μία προσπάθεια από την κυβέρνηση να χρησιμοποιηθεί η ουκρανική κρίση ως δικαιολογία για την κρίση ακρίβειας στην ενέργεια που υπάρχει εδώ και οκτώ μήνες στην Ελλάδα».


«Ως χώρα είμαστε ιδιαιτέρως εκτεθειμένοι στην ενεργειακή κρίση λόγω των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση ανέχεται, για να μην πούμε κάνει πλάτες, σε ένα καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπου συμμετέχει και η ΔΕΗ, ανέχεται αισχροκέρδεια, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επιλέγει να προσδεθεί η Ελλάδα στο φυσικό αέριο με υπέρογκο κόστος για τους καταναλωτές και με μείωση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας».


«Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τη νέα ενεργειακή κρίση, λόγω Ουκρανίας, με λιγότερα «εργαλεία» άσκησης πολιτικής καθώς η κυβέρνηση έχει πουλήσει τα δίκτυα φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), το 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και έχει παραχωρήσει την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες».


«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές (ΡΑΕ και Επιτροπή Ανταγωνισμού) να παραμένουν αδρανείς μπροστά σε ένα «πάρτι» αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας. Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, και ενώ γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις ακραίες αυξήσεις στους λογαριασμούς, ακούμε για 800 εκατ. ευρώ λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ και για ρεκόρ κερδοφορίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2021, στην πλάτη βέβαια των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας».


«Σε όλα αυτά προστίθενται οι στρατηγικά λάθος επιλογές της προκλητικά αμειβόμενης Διοίκησης της ΔΕΗ όπου προχώρησε σε ομολογιακό δανεισμό με ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που δεν της επιτρέπει να λειτουργεί όλες τις διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες όποτε χρειάζεται».


«Οι αυξήσεις που βλέπουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι βιοτεχνίες, οι αγρότες, οι δήμοι είναι ακραίες που απειλούν ανοιχτά πλέον τη βιωσιμότητά τους», είπε χαρακτηριστικά.


Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχουν αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας και άρα δημιουργούν ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας λέγοντας: «Θα πρέπει λοιπόν να τεθούν σε ετοιμότητα άμεσα οι λιγνιτικές μονάδες και οι μονάδες diesel, διπλού καυσίμου. Δεν επιτρέπεται επιπλέον η ΔΕΗ να συμμετέχει στο καρτέλ και να λειτουργεί ως μηχανισμός κερδοφορίας. Χρειάζεται ακόμη να ενεργοποιηθούν όλες οι συμφωνίες πλαίσιο που έχει συνάψει η Ελλάδα με διεθνείς και κρατικές ενεργειακές εταιρίες, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την προμήθεια φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές εντός και εκτός Μεσογείου».


Σχολίασε ακόμη την αποτυχημένη πρόσφατη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Gazprom όπου, η τιμή του φυσικού αερίου θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τιμή που διαμορφώνεται στο ολλανδικό χρηματιστήριο και σημείωσε πως η Βουλγαρία κατάφερε να διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές έως και 30%.


Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος δήλωσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε άμεσα την επάρκεια του ενεργειακού μας συστήματος αλλά και την αντιμετώπιση της ακρίβειας με μειώσεις στις τιμές, ώστε να υπάρχει πρόσβαση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει ότι δεν έχει τη βούληση να στηρίξει την ελληνική κοινωνία αλλά την ενδιαφέρει μόνο να ντιλάρει με τους κολλητούς. Άρα χρειάζεται μία άλλη προοδευτική κυβέρνηση που θα έχει τη βούληση να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και να ασκήσει και ενεργειακή πολιτική».​


Comments


bottom of page