• envinow.gr

Θαλάσσιος καθαρισμός 76 τόνων απορριμμάτων επαναφέρει την ομορφιά ελληνικού νησιού

Σε μόλις πάνω από μια εβδομάδα, ομάδα 45 ατόμων, οι περισσότεροι εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων 20 δυτών, πραγματοποίησαν έναν ιστορικό καθαρισμό αφαιρώντας 76 τόνους απορριμμάτων από τη θάλασσα και 4 παραλίες στα νοτιοδυτικά της Ιθάκης.


Όταν ο Γιώργος Λίλας, ευαισθητοποιημένος κάτοικος της Ιθάκης, δημοσίευσε φωτογραφίες εγκαταλελειμμένου ιχθυοτροφείου που συντελούσε στην περιβαλλοντική καταστροφή τμήματος του νησιού, η περιβαλλοντικές οργανώσεις Healthy Seas, Ghost Diving και Eναλεία, κινητοποίησαν όλες τις δυνάμεις τους, ενώνοντας εθελοντές, τοπικές αρχές και χορηγούς που ήθελαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της περιοχής. Το έργο ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών και διήρκησε έως τις 16 Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία των παραπάνω οργανώσεων όσον αφορά στο θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο αλλά και την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.


Η χρεωκοπημένη από το 2012 εταιρεία, άφησε πίσω της κλωβούς ιχθυοκαλλιέργειας και άλλο εξοπλισμό που ρύπαιναν την περιοχή θέτοντας σε κίνδυνο την τοπική κοινωνία, τη θαλάσσια ζωή καθώς και τη θαλάσσια κυκλοφορία. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο κυκλώνας Ίανος, ήταν η αιτία να σκορπιστούν τόνοι βιομηχανικών υλικών από πλαστικούς σωλήνες, δίχτυα αλιείας, σχοινιά από νάιλον, τσιμεντόλιθοι, πλαστικές σημαδούρες, μεγάλα σκουριασμένα μεταλλικά κομμάτια και διάφορα άλλα είδη απορριμμάτων τα οποία κατέληξαν στην επιφάνεια της θάλασσας, τον πυθμένα και τις ακτές.

«Χάρη στις ηρωικές προσπάθειες της ομάδας και την υποστήριξη των συνεργατών μας, καταφέραμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο, αφαιρώντας το εγκαταλελειμμένο ιχθυοτροφείο κομμάτι-κομμάτι σε μόλις 8 ημέρες», λέει η Βερόνικα Μίκος, διευθύντρια της Healthy Seas.

«Η τοπική κοινωνία περίμενε πολλά χρόνια για κάποιον να κάνει κάτι για αυτήν την περιβαλλοντική καταστροφή. Αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια πρόκληση, να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους και την τεχνογνωσία μας ώστε να βοηθήσουμε», λέει η Μίκος. «Κοιτώντας τώρα το τοπίο, η διαφορά είναι συγκλονιστική. Η εικόνα αυτή, μαζί με τη συγκινητική συμπαράσταση που εισπράξαμε από τους ντόπιους, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας.»

Για 8 ημέρες, 14 εθελοντές τεχνικοί δύτες από την οργάνωση Ghost Diving εργάστηκαν για να απομακρύνουν τους κλωβούς ιχθυοκαλλιέργειας, τους σωλήνες και τα δίχτυα αλιείας, ενώ μια άλλη ομάδα εθελοντών ανέλαβε να καθαρίσει τις παραλίες, μερικές από τις οποίες ήταν ως το γόνατο σε σφαιρίδια φελιζόλ που είχαν χυθεί τα περασμένα χρόνια από τους κλωβούς.


Τοπικοί δύτες από την Ελλάδα παρείχαν υποστήριξη στις επιχειρήσεις καθαρισμού, ανασύροντας μικρότερα αντικείμενα από τη θάλασσα. Οι μεταλλικές κατασκευές που βρέθηκαν στο βυθό απομακρύνθηκαν από δύτες και γερανό. Συνολικά, η ομάδα καθάρισε 5 τόνους δίχτυα, 32 τόνους μέταλλα και 39 τόνους πλαστικά που συμπεριλάμβαναν και 150 μεγάλες σακούλες γεμάτες από σφαιρίδια φελιζόλ.

«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε τα μάτια μας! Αφού για 5 μέρες μαζεύαμε με τα φτυάρια το φελιζόλ, συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόμασταν μια άλλη λύση για να αφήσουμε την παραλία όσο το δυνατόν πιο καθαρή. Ευτυχώς, βρήκαμε μια βιομηχανική ηλεκτρική σκούπα την οποία τροποποιήσαμε χρησιμοποιώντας την τσάντα-δίχτυ ενός εθελοντή, ως φίλτρο», λέει η Μίκος.

Εκτός από το προφανές και βαθύ αντίκτυπο που είχε αυτό το έργο στο φυσικό περιβάλλον, είναι και ένα λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας και συμμετοχής. Η Healthy Seas φιλοξένησε μια δημόσια εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του νησιού για να ενημερώσει τους κατοίκους σχετικά με τη δράση, ενώ 75 παιδιά έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στοχεύοντας έτσι στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το φαινόμενο της αλιείας φάντασμα.