Η πρόσφατη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα χημικά και την αειφορία στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι χημικές ουσίες συμβάλλουν θετικά στην κοινωνία χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Μια ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που δημοσιεύθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, περιγράφει βασικές προσεγγίσεις για να καταστούν τα χημικά και τα προϊόντα ασφαλή και βιώσιμα από τη φάση σχεδιασμού, προτού εισέλθουν στην αγορά.
Είναι δυνατόν να καταστούν τα προϊόντα ασφαλέστερα και πιο βιώσιμα αξιολογώντας την απόδοσή τους στο στάδιο σχεδιασμού της ανάπτυξης προϊόντων, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΠ Delivering chemicals and products that are safe and sustainable by design. Αυτή η προσέγγιση θα μειώσει τους κινδύνους από τη χημική ρύπανση και θα υποστηρίξει τη μετάβαση της Ευρώπης σε μια κυκλική οικονομία και χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα.
Η ενημέρωση του ΕΟΠ περιγράφει μια διαδικασία που ξεκινά εστιάζοντας στις λειτουργίες που παρέχει ένα προϊόν από την άποψη της υπηρεσίας που παρέχει στον πελάτη. Στο επόμενο στάδιο, τα υποψήφια προϊόντα θα πρέπει να αξιολογούνται και να συγκρίνονται για τις επιπτώσεις του κύκλου ζωής τους, όπως η ασφάλεια, η χρήση πόρων και η κυκλικότητα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οι επιπτώσεις στα οικοσυστήματα.
Τα υποψήφια προϊόντα αποδίδουν συχνά άνισα σε όλες αυτές τις διαστάσεις, επομένως η διαδικασία επιλογής θα πρέπει να περιλαμβάνει ελάχιστες απαιτήσεις για κάθε διάσταση καθώς και συνολική βαθμολογία για τη συνολική απόδοση.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΠ, η ασφαλή και βιώσιμη σχεδίαση χημικών προϊόντων μπορεί να υποστηριχθεί καλύτερα μέσω της καθιέρωσης και της χρήσης εναρμονισμένων μεθοδολογιών και ελάχιστων απαιτήσεων απόδοσης σε σχέση με τους στόχους ασφάλειας και βιωσιμότητας - από το σχεδιασμό προϊόντων έως τη διάθεση και την επαναχρησιμοποίηση.
Άλλοι παράγοντες που επιτρέπουν την εκπαίδευση και την κατάρτιση σε τέτοιες μεθοδολογίες, τη χρηματοδότηση ασφαλών και βιώσιμων με σχεδιαστικές προσεγγίσεις, επενδύσεις στην έρευνα και συνεκτική και φιλόδοξη νομοθεσία για τα χημικά.
Οι προκλήσεις στη μετάβαση σε ασφαλείς και βιώσιμες από προσεγγίσεις σχεδιασμού περιλαμβάνουν τις διασυνδέσεις στην παραγωγή χημικών καθώς και τις κλειδαριές σε υπάρχουσες υποδομές για πρώτες ύλες.
Επιπλέον, ο εκπαιδευτικός τομέας θα πρέπει να αρχίσει να ενσωματώνει πτυχές ασφάλειας και βιωσιμότητας, για παράδειγμα, στην κατάρτιση σχετικά με το σχεδιασμό προϊόντων και υλικών.
Προβλέπονται ευκαιρίες για πρόοδο στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα χημικά για τη βιωσιμότητα και το επόμενο πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας, το Horizon Europe, το οποίο αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την εφαρμογή προσεγγίσεων που είναι ασφαλείς και βιώσιμες από το σχεδιασμό.
Αυτό μπορεί να συμπληρωθεί με πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τη βιομηχανία και τις δημόσιες αρχές.
Comments