top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας και των χρηματοδοτήσεων των υποψηφίωνΤο 2009, η περιβαλλοντική ομάδα της κυβέρνησης Ομπάμα κάλεσε μια ομάδα ακτιβιστών του κλίματος στον Λευκό Οίκο για να παραδώσει ένα μήνυμα: Η κλιματική αλλαγή δεν πωλείται και προκαλεί μόνο οικονομικές επιθέσεις από τα δεξιά που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.


Καθώς ο πρώην αντιπρόεδρος Joseph R. Biden Jr. ανέλαβε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, η κλιματική αλλαγή είναι τώρα ένα βασικό ζήτημα εκστρατείας - και για την συγκέντρωση κεφαλαίων. Σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται στο προσκήνιο στο συνέδριο των Δημοκρατών. Ο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια σε υποψήφιες συνεισφορές από εκατοντάδες νέους δωρητές που ταυτίζονται συγκεκριμένα με την κλιματική αλλαγή.


Η συγκεκριμένη συγκέντρωση κεφαλαίων μπορεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του συνόλου που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής. Είναι ελάχιστα μπροστά στις δωρεές των υποστηρικτών των ορυκτών καυσίμων στον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος πήρε 10 εκατομμύρια δολάρια από έναν μοναδικό χρηματοδότη τον Ιούνιο, τον οποίο κατέχει ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας πετρελαίου Kelcy Warren.


Όμως, οι δωρεές για το κλίμα αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο αντίβαρο στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα χρήματα του άνθρακα που έχει από καιρό στρέψει την ενεργειακή συζήτηση στην Ουάσιγκτον. Οι αυτοπροσδιορισμένοι «δωρητές κλίματος» είναι ένα νέο φαινόμενο στις εκλογές του 2020 και εργάζονται υπερωρίες για να δείξουν στους υποψηφίους ότι η εκστρατεία για την εξάλειψη των εκπομπών από ορυκτά καύσιμα πληρώνει - σε μετρητά.


«Αυτή είναι μια αλλαγή στη θάλασσα. Έχουμε τώρα μια κατηγορία ανθρώπων που ονομάζεται «δωρητές κλίματος» με τρόπο που είχαμε περιβαλλοντικούς δωρητές στο παρελθόν », δήλωσε ο David Bookbinder, γενικός σύμβουλος του Niskanen Center, ενός μη κομματικού συλλόγου στην Ουάσινγκτον.


«Το κλίμα έχει αναλάβει από μόνο του ένα ζήτημα. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τελικά ότι έχουμε μια πραγματικά υπαρξιακή κρίση στα χέρια μας », πρόσθεσε ο κ. Bookbinder. Η υιοθέτηση δημοσίων λύσεων για την κλιματική αλλαγή θεωρήθηκε πολιτική ευθύνη, όπως και πριν από μια δεκαετία, είπε. Κατά την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα το 2012, το ζήτημα δεν αναφέρθηκε καθόλου.


Η ομάδα, η οποία αποκαλείται ηγέτης του κλίματος για το Μπάιντεν, συγκέντρωσε 4 εκατομμύρια δολάρια από περίπου δώδεκα δωρητές κατά τη διάρκεια μιας κλήσης Zoom 20 λεπτών με τον Μπάιντεν.


«Είναι ο Τζο Μπάιντεν πραγματικά εντάξει γεμίζοντας τα ταμεία της εκστρατείας του σε βάρος των δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών εργαζομένων που θα χάσουν τη δουλειά τους από τις ριζοσπαστικές πολιτικές του και τα εκατομμύρια των αμερικανικών οικογενειών των οποίων οι φόροι στέγασης θα ανεβαίνουν για να πληρώσουν αυτές τις σοσιαλιστικές προτάσεις; " Η Courtney Parella, εκπρόσωπος εκστρατείας του Trump, ρώτησε σε δήλωση.


Μια ξεχωριστή ομάδα με την ονομασία Clean Energy for Biden έχει περίπου 4.500 μέλη και έχει πραγματοποιήσει 30 εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν συγκέντρωση κεφαλαίων, ανάλυση πολιτικής και πολλά ακόμη, δήλωσε ο Dan Reicher, συνιδρυτής της ομάδας που υπηρέτησε στο Υπουργείο Ενέργειας υπό τον Πρόεδρο Κλίντον και τον Πρόεδρο Ομπάμα. Έχουν συγκεντρώσει περίπου 1,1 εκατομμύρια δολάρια για τον κ. Μπάιντεν.


Αυτό το σύνολο έχει ήδη σπάσει το ρεκόρ του γκρουπ των 23 εκατομμυρίων δολαρίων που συγκεντρώθηκαν κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018. Η ομάδα συγκέντρωσε 8 εκατομμύρια δολάρια στις εκλογές του 2016.

Commentaires


bottom of page