Σε μια παγκόσμια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του περιοδικού Science στις 29 Μαΐου, οι ερευνητές με επικεφαλής το Pacific Northwest National Laboratory του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και το διοξείδιο του άνθρακα έχουν αλλάξει τα δάση του κόσμου μέσω αύξησης των πιέσεων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μέσω της αύξησης της συχνότητας και της σοβαρότητας των διαταραχών όπως πυρκαγιές, ξηρασίες, ζημιές από τον άνεμο και άλλους φυσικούς εχθρούς. Σε συνδυασμό με την υλοτόμηση των δασών, παρατηρείται μια δραματική μείωση στην ηλικία και το ύψος των δασών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες μαζί με μια λεπτομερή βιβλιογραφική ανασκόπηση για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος του μεγεθούς των δέντρων έχει μειωθεί τον τελευταίο αιώνα και είναι πιθανό να συνεχίσει να μειώνεται λόγω των συνεχιζόμενων περιβαλλοντικών αλλαγών.
Αρκετοί παράγοντες έχουν οδηγήσει στην απώλεια δέντρων μέσω της ανθρώπινης δραστηριότητας και των φυσικών αιτιών - η υλοτόμηση, η πυρκαγιά, τα έντομα και οι ασθένειες είναι οι κύριες αιτίες. Γνωστό ως αποψίλωση των δασών, το φαινόμενο οδήγησε σε ανισορροπία τριών σημαντικών χαρακτηριστικών ενός διαφορετικού και ακμάζοντος δάσους:
H προσθήκη νέων φύτων σε ένα οικοσύστημα
Η καθαρή αύξηση της βιομάζας ή του άνθρακα, και
Ο θάνατος των δέντρων.
Ευρύς αντίκτυπος
Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη άλλοι μηχανισμοί αποψίλωσης - «χρόνιοι μεταβαλλόμενοι μηχανισμοί». Περιλαμβάνουν:
Ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα: Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί δραματικά από τη Βιομηχανική Επανάσταση και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τον επόμενο αιώνα. Τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να αυξήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης ενός δέντρου και την παραγωγή σπόρων.
Θερμοκρασία: Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες περιορίζουν τη φωτοσύνθεση, οδηγώντας σε χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερη θνησιμότητα και μειωμένη αναγέννηση.
Ξηρασία: Αναμένεται να αυξηθούν σε συχνότητα, διάρκεια και σοβαρότητα παγκοσμίως. Η ξηρασία μπορεί να προκαλέσει άμεσα θάνατο δέντρων ή έμμεσα να οδηγήσει σε θνησιμότητα μέσω σχετικών αυξήσεων στην επίθεση εντόμων ή παθογόνων.
Βρείτε ολόκληρη τη μελέτη "Pervasive shifts in forest dynamics in a changing world".
Comments