Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά μια ανοιχτή δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, βασικό παραδοτέο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Αυτή η αναθεώρηση στοχεύει στην ευθυγράμμιση των προτύπων της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα στενότερα με τις νέες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκαν και στην ενίσχυση των διατάξεων για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, τη μοντελοποίηση και τα σχέδια που θα βοηθήσουν τις τοπικές αρχές να επιτύχουν καθαρό αέρα.
Κάθε χρόνο, 400.000 άνθρωποι στην ΕΕ πεθαίνουν πρόωρα ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το κόστος υγείας και οικονομίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω χαμένων εργάσιμων ημερών, υγειονομικής περίθαλψης, απώλειας συγκομιδής και ζημιών σε κτίρια κοστίζει περίπου 330 έως 940 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ΕΕ. Η αναθεώρηση των κανόνων θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και, όπως ανακοινώθηκε από το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ: «Προς μηδενική ρύπανση για τον αέρα, το νερό και το έδαφος», στοχεύει στη μείωση του αριθμού των πρόωρων θανάτων τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Virginijus Sinkevičius είπε:
«Έχουμε θέσει μια φιλοδοξία μηδενικής ρύπανσης για ένα μη τοξικό περιβάλλον και θέλουμε οι πολίτες της ΕΕ να αναπνέουν καθαρό αέρα. Για να φτάσουμε εκεί, πρέπει να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένους ρύπους που μας απασχολούν και όπως μας λένε οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, πρέπει να είμαστε ακόμη πιο αυστηροί με αυτούς. Καλώ όλους να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το νομοθετικό μας πλαίσιο για την ποιότητα του αέρα για να προσφέρουμε υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος».
Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές της ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα - ένα βασικό δομικό στοιχείο για να στηρίξουν τις εκτιμήσεις της Επιτροπής στο επιθυμητό επίπεδο φιλοδοξίας - έθεσαν επίπεδα ρύπανσης που είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα τρέχοντα, ειδικά για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία στην Ευρώπη. Μια ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος σχετικά με την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην Ευρώπη που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η διαβούλευση ακολουθεί τη δημοσίευση της αρχικής εκτίμησης αντικτύπου που περιγράφει τους στόχους της αναθεώρησης και περιγράφει τρόπους βελτίωσης των οδηγιών για την ποιότητα του περιβάλλοντος αέρα. Συγκεκριμένα, χαρτογραφεί τους ακόλουθους τομείς πολιτικής που πρέπει να διερευνηθούν:
Τομέας πολιτικής 1: στενότερη ευθυγράμμιση των προτύπων ποιότητας της ΕΕ με την επιστημονική γνώση, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων συστάσεων του ΠΟΥ.
Τομέας πολιτικής 2: βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την ποιότητα του αέρα, αύξηση της νομικής ασφάλειας και της εκτελεστότητάς του, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για την ενημέρωση του κοινού, των κυρώσεων και της πρόσβασης σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα.
Τομέας πολιτικής 3: ενίσχυση της παρακολούθησης, μοντελοποίησης και σχεδίων ποιότητας του αέρα.
Η διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση των οδηγιών για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα είναι ανοικτή για σχόλια για 12 εβδομάδες έως τις 16 Δεκεμβρίου 2021. Τα σχόλια θα ληφθούν υπόψη για την εκτίμηση επιπτώσεων που προετοιμάζει αυτή τη στιγμή η Επιτροπή, σύμφωνα με τις απαιτήσεις για τη βελτίωση της νομοθεσίας και για την έγκριση νομοθετικής πρότασης στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Comments