Tο μείγμα γεωλογίας και βόρειας τοποθεσίας παρέχει στην Ισλανδία εκτεταμένη πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το νησί βρίσκεται στην μεσο-Ατλαντική ράχη μεταξύ των τεκτονικών πλακών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας, μια πολύ ενεργή ηφαιστειακή ζώνη που τροφοδοτεί τα γεωθερμικά της συστήματα.
Οι παγετώνες καλύπτουν το 11% της επιφάνειας της χώρας. Το εποχιακό λιώσιμο των πάγων τροφοδοτεί τους παγετώδεις ποταμούς, συμβάλλοντας στους υδροηλεκτρικούς πόρους της Ισλανδίας.
Η γεωθερμία ιδιαίτερα, αξιοποιείται στα περισσότερα μέρη της χώρας, όπου ζεστό νερό από ακριβώς κάτω από την επιφάνεια χρησιμοποιείται για τη θέρμανση σπιτιών και για την παραγωγή ενέργειας. Η Ισλανδία έχει καταφέρει να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα και να στραφεί επιτυχώς στην επίτευξη του 100% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Η παραπάνω εικόνα έχει ληφθεί από έναν από τους δύο δορυφόρους της αποστολής Copernicus Sentinel-2 και παρουσιάζει τη νοτιοδυτική πλευρά της Ισλανδίας και μια ευρεία άποψη της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ (Reykjavik), μεγενθύνοντας στην τοποθεσία του Σταθμού παραγωγής ενέργειας ”Hellisheidi”, του μεγαλύτερου γεωθερμικού σταθμού της Ισλανδίας και του τρίτου μεγαλύτερου παγκοσμίως.
Commentaires