top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή


Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, η Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνο Αραβώση, παρουσίασε την Ελληνική πρόταση για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Κλιματική Αλλαγή στην διάσκεψη που οργανώθηκε από την Ελλάδα με την υποστήριξη του Περού, της Ισπανίας και της UNESCO.

Η Ελληνική πρόταση παρουσιάστηκε ως επακόλουθο του Επιστημονικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Αθήνα με διακεκριμένους καλεσμένους από όλο τον κόσμο.


Κατά την εισαγωγή, η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι η ιστορία, ο πολιτισμός και το περιβάλλον αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και ο πολιτισμός είναι το αποτέλεσμα της επαφής του ανθρώπου με τη φύση. Για την προστασία των μνημείων πρότεινε την παρακολούθησή τους, την εκτίμηση του ρίσκου που διατρέχουν και τη δημιουργία χαρτών πολλαπλής επικινδυνότητας. Έκλεισε λέγοντας ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι θέμα δημοκρατίας.


Ακολούθως, το λόγο πήρε η κυρία Κεραμέως, που τόνισε τη σημασία της κλιματικής αλλαγής και της εκπαίδευσης των νέων για την κλιματική αλλαγή σημειώνοντας ακόμη πως οι παραδόσεις βρίσκονται σε κίνδυνο. Ανέφερε πως η εκπαίδευση θα πρέπει να ενημερώσει τον κόσμο για θέματα διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής και την δημιουργία μίας παγκόσμιας προσανατολισμένης στρατηγικής. Για το επίπεδο εφαρμογής πρότεινε να αυξηθεί η παρεχόμενη γνώση για την κλιματική αλλαγή σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, να αναδειχθεί η σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, να παρθούν αποφάσεις προσαρμογής μακροχρόνιου χαρακτήρα και να προετοιμάσουμε την νέα γενιά με εφόδια της τελευταίας τεχνολογίας.


Ο κύριος Αραβώσης συνέχισε τονίζοντας πως η ελληνική πρόταση στοχεύει στη λήψη μέτρων και τη δημιουργία μηχανισμών για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των προσαρμοστικών δυνατοτήτων της, καθώς και την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης. Για αυτό, όπως ανέφερε, έχει υιοθετηθεί μία εθνική στρατηγική προσαρμογής η οποία λειτουργεί σε δύο επίπεδα: Στο εθνικό επίπεδο όπου πραγματοποιούνται ενέργειες που αφορούν όλοι την επικράτεια και στο περιφερειακό όπου οι 13 περιφέρειες της Ελλάδος έχουν η κάθε μια την ευθύνη να προβούν σε ανάλογες ενέργειες που αφορούν τον δικό τους μοναδικό τόπο. Ακόμη έχει θεσμοθετηθεί αρμόδιο ελληνικό συμβούλιο με κατάλληλη κατάρτιση ενώ θα υπάρξει μια σταθερή συνεργασία με την UNESCO.


Σημαντική επίσης ήταν και η ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, καθηγητή Petteri Taalas, όπου παρουσίασε την νεότερη έκθεση της οργανισμού. Μερικά σημαντικά σημεία στα οποία αναφέρθηκε είναι πως η παγκόσμια μέση θερμοκρασία από τα προβιομηχανικά επίπεδα αυξήθηκε κατά 1.1 βαθμούς και η σημαντικότερη αύξηση έχει πραγματοποιηθεί στο βορειότερο ημισφαίριο οδηγώντας σε αλλαγές στον ανταρκτικό, οι οποίες με την σειρά τους ευθύνονται για τα κύματα καύσωνα. Ακόμα η μέση στάση της θάλασσας μέχρι στιγμής έχει αυξηθεί κατά 26 εκατοστά και έχει υπάρξει επίσης αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και της ενεργειακής ζήτησης.


Την θέση της UNESCO εξέφρασε η Βοηθός Διευθυντή Επιστημών του οργανισμού, Δρ. Shamila Nair - Bedouele η οποία ξεκίνησε την ομιλία της ευχαριστώντας την Ελλάδα που έθεσε το θέμα προς συζήτηση χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως πρωτοπόρα και πολύ σημαντική. Στην συνέχεια περιέγραψε παραδείγματα ενεργειών του οργανισμού για την προστασία μνημείων από της Κλιματική Αλλαγή ενώ τόνισε πως η γνώση που έχουμε για την φύση και το περιβάλλον αποτελεί κληρονομιά μας αλλά και εργαλείο για την μετρίαση του φαινομένου παραθέτοντας επίσης ανάλογα παραδείγματα όπου έχει εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος από την ίδια την UNESCO. Ακόμη σημείωσε πως μέσα στα τελευταία τρία χρόνια διπλασιάστηκε το ρίσκο κάτω από το οποίο βρίσκεται η πολιτιστική μας κληρονομιά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.


Φυσικά τον λόγο πήραν και άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες στο θέμα αυτό είτε ως εκπρόσωποι χωρών είτε ως εκπρόσωποι οργανισμών. Μετά την σειρά ομιλιών η διάσκεψη έκλεισε με επιτυχία καθώς η πρωτοβουλία της Ελλάδας δέχτηκε μόνο υποστήριξη και συγχαρητήρια και άνοιξε το ενδεχόμενο για αρκετές μελλοντικές συνεργασίες και ενέργειες στο κομμάτι αυτό.

Comments


bottom of page