Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώθηκε η επίσημη έναρξη του Ολοκληρωμένου Έργου LIFE-IP AdaptInGR – Ενισχύοντας την εφαρμογή της πολιτικής προσαρμογής στην Ελλάδα. Πρόκειται για έργο 8ετούς διάρκειας και συνολικού προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8,3 εκατ. ευρώ προέρχονται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους. Στοχεύει στην προώθηση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, που θεσμοθετήθηκε το 2016, και των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής τα οποία εκπονούνται από τις Περιφέρειες της χώρας. Στο έργο LIFE-IP AdaptInGR μετέχουν εκτός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (συντονιστής έργου) και φορείς όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αξιολόγηση και αναθεώρηση της εθνικής στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή, προτάσεις για την αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδίων, την επικαιροποίηση της μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος για την κλιματική αλλαγή και την υλοποίηση 12 πιλοτικών δράσεων σε όλη την Ελλάδα. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:
Τρία αντιπλημμυρικά έργα: τη διευθέτηση του ποταμού Ινάχου στην Αιτωλοακαρνανία, την προστασία της κοίτης του Ασωπού και τη διαχείριση της κοίτης χειμάρρου στην παραλία Αμαρύνθου στην Εύβοια.
Τρία έργα για την παράκτια ζώνη: την παρακολούθηση με drones και αξιολόγηση της διάβρωσης 50 ακτών στα Ιόνια Νησιά, τη διαχείριση της παραλίας Κρυονερίου Αρτας και τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης στα νοτιοδυτικά της Ρόδου.
Εργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών στην Ηλεία.
Δύο αστικά έργα: την ανακαίνιση δημοσίων κτιρίων στη Λάρισα και την ανάπλαση δημόσιων χώρων πρασίνου στην Κατερίνη.
Δύο έργα διαχείρισης νερού: τη συλλογή πλημμυρικών νερών από το Γερόβουνο για άρδευση στο Πάρκο Τρίτση και τη διαχείριση του νερού σε ελλειμματικές περιοχές του Δήμου Αιγείρου Κομοτηνής.
Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε κεντρικές επιλογές του ΥΠΕΝ προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που μειώνει τις εκπομπές και στη βιομηχανία αλλά και στους κλάδους κατοικίας και μεταφορών, περισσότερο από τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι της ΕΕ, στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, στο κλείσιμο ρυπογόνων θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με υψηλή παραγωγή ρύπων, στην υλοποίηση νέων δράσεων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και στα ιδιωτικά αλλά και στα δημόσια κτίρια, στη χρήση δευτερογενών καυσίμων στη βιομηχανία, με έλεγχο από την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση των εκπεμπόμενων ρύπων και της πρώτης ύλης με αυστηρές προδιαγραφές, στην ενίσχυση και με οικονομικά εργαλεία των ενεργειακών κοινοτήτων και των περιοχών που θα εξέλθουν από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, όπως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης κ.λπ.
Ειδικά για τον τομέα των ΑΠΕ αναφέρθηκε στην εκπόνηση νέου ειδικού χωρικού σχεδίου για τη χωροθέτησή τους, που θα λαμβάνει υπόψη το ιδιαίτερα σημαντικό φυσικό κεφάλαιο και τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000, καθώς και τις περιοχές αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Για τον τομέα της ηλεκτροκίνησης επεσήμανε την ανυπαρξία αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα και τις πιθανές επιπτώσεις του μέτρου στο ισοζύγιο συναλλαγών και στα δημόσια έσοδα. Για τον λόγο αυτό, και με βάση την υψηλή αναγκαιότητα επέκτασης του μέτρου, ανέδειξε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην καινοτόμες επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς της νανοτεχνολογίας, των μπαταριών κ.λπ.
Τέλος, η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, με χρονικό ορίζοντα το 2030, αλλά και το Σχέδιο κλιματικής ουδετερότητας για το 2050 πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τον 7ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης, που διεκδικεί καθαρή ενέργεια, αλλά και πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.
Comentários