top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η ΕΕ κινητοποιεί το Ευρ. Ταμείο Αλληλεγγύης για τις πληγείσες περιοχές από φυσικές καταστροφές


Φωτογραφία από τον χρήστη Tim Mossholder στο Pexels

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να κινητοποιήσει το «Κοινωνικό Ταμείο Αλληλεγγύης» για τις πληγείσες περιοχές από τις φυσικές καταστροφές φέτος το καλοκαίρι, δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για θέματα Συνοχής, Ελίζα Φερέιρα, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.


«Να εξασφαλίσουμε ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης θα είναι επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει το μέγεθος και τη συχνότητα των καταστροφών», είπε η κυρία Φερέιρα. «Η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, πιο ισχυρά και πιο συχνά και έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους ευρωπαίους πολίτες», ανέφερε, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους και το βιός τους φέτος το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.


Ως απάντηση έμπρακτης αλληλεγγύης, η επίτροπος αναφέρθηκε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, μέσω του οποίου κινητοποιήθηκε βοήθεια προς όλες τις πληγείσες περιοχές ,σε Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρο κτλ.


Ειδικότερα, η κυρία Φερέιρα αναφέρθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι κινητοποιήθηκε βοήθεια από 11 κράτη-μέλη, με εναέρια μέσα, οχήματα και εκατοντάδες πυροσβέστες.


Παράλληλα, τόνισε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να κινητοποιήσει το Κοινωνικό Ταμείο Αλληλεγγύης. Όπως είπε, η Κύπρος έχει ήδη ζητήσει τη βοήθεια του Ταμείου, ενώ αναμένεται ότι το ίδιο θα πράξουν και άλλες χώρες, καθώς χρειάζονται 12 εβδομάδες για τον απολογισμό των ζημιών. Επισήμανε, ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός και η κλίμακα των καταστροφών έχει ως αποτέλεσμα να ζητείται συχνά βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης. «Αυτό έχει περιορίσει τους πόρους μας. Η Κομισιόν, το Συμβούλιο το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές που έχουμε στη διάθεσή μας για να μπορέσει το Ταμείο Αλληλεγγύης να συνεχίσει να βοηθά αυτούς που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές», σημείωσε.


Εξάλλου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης μίλησε για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών που έπληξαν ιδιαίτερα την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από πρωτοφανείς πλημμύρες και πυρκαγιές, οι οποίες έχουν κάνει στάχτη εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και έχουν καταστρέψει περιουσίες ανθρώπων, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του σε όλους τους πληγέντες αλλά και στους πυροσβέστες και τους εθελοντές που έδωσαν μάχη με τις φωτιές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα ακραία αυτά φαινόμενα, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, είναι μπροστά μας και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, αλλά είναι αναγκαία μια ολιστική και ενιαία Ευρωπαϊκή Πολιτική για την πρόληψη και άμεση αντιμετώπισή τους.


Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι φέτος τα καμένα στρέμματα στην Ελλάδα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύρια, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης με αναπτυξιακά έργα. «Λόγω της κλιματικής αλλαγής τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα είναι ισχυρότερα και συχνότερα», είπε. Υπογράμμισε επίσης ότι η κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας βοήθησε στη μείωση των συνεπειών, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης, με την άμεση κοινή παραγγελία αεροσκάφων καναντέρ, αλλά και στην ανάγκη πρόληψης. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου Ταμείου που θα είναι επιφορτισμένο με την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής.


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης υποστήριξε ότι πρέπει να αυξηθούν και να κινητοποιηθούν οι δομές και ο όγκος του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. «Ποια είναι η δίκαιη μετάβαση που εγγυάται ότι κανείς δεν θα μένει πίσω, ότι η ενεργειακή μετάβαση θα καθοδηγείται από την κλιματική δικαιοσύνη» αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής. Το ίδιο, είπε, θα πρέπει να ισχύσει και γι' αυτούς που η ζωή τους καταστρέφεται από ανθρωπογενείς κλιματικές καταστροφές.


Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος άσκησε κριτική στο μηχανισμό RESCEU, λέγοντας ότι φτάνει συνήθως κατόπιν τραγωδίας και ότι τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα στο πεδίο της μάχης βρίσκεται ο λαός, που με αυτοθυσία υπερασπίζεται τη ζωή και το βιός του, καθώς οι υποστελεχομένες κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν. Για το Ταμείο Αλληλεγγύης, είπε ότι αποδεδειγμένα δεν αποζημιώνει τα πληγέντα λαϊκά νοικοκυριά. «Ο λαός οργανωμένα να παλέψει για άμεση 100% αποζημίωση στους πληγέντες, κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές», ανέφερε τέλος.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments


bottom of page