Στον 8ο Διάλογο Υπουργικής Περιβαλλοντικής Πολιτικής ΕΕ-Κίνας, που πραγματοποιήθηκε εχθές, Τρίτη 27 Απριλίου, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Virginijus Sinkevičius και ο κ. Huang Runqiu, Υπουργός Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Κίνας, αναγνώρισαν την κλίμακα της κρίσης της βιοποικιλότητας και δεσμεύθηκαν να εντείνουν τη δράση για την προστασία, διατήρηση και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.
Αυτή η συνάντηση έρχεται πριν από τη 15η συνάντηση της διάσκεψης της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CoP 15), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Ήταν μια ευκαιρία για τον Επίτροπο Sinkevičius και τον Υπουργό Huang Runqiu να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις προετοιμασίες και τα επιθυμητά αποτελέσματα για μια επιτυχημένη COP 15 και να ενημερώνονται μεταξύ τους σχετικά με συγκεκριμένες δράσεις σε εθνικό επίπεδο.
Ο Επίτροπος Sinkevičius δήλωσε:
«Καθώς ο υπόλοιπος κόσμος, η ΕΕ και η Κίνα αντιμετωπίζουν παρόμοιες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Οι απειλές για τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων των δασών, οι πιέσεις στους λιγοστούς φυσικούς πόρους, τα ύδατα και τους ωκεανούς, καθώς και η απειλή ρύπανσης απαιτούν ισχυρή διακυβέρνηση. Πρέπει να συνεργαστούμε και να πρωτοστατήσουμε παγκοσμίως. Σε αυτό το «σούπερ έτος για τη φύση», είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί μια συλλογική συμφωνία για ένα φιλόδοξο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020, βασισμένο σε πρωταρχικούς στόχους και έξυπνους στόχους, ισχυρούς μηχανισμούς παρακολούθησης και αναθεώρησης και αποτελεσματικά μέσα εφαρμογή».
Και οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, όπου ο στενότερος συντονισμός μεταξύ ΕΕ και Κίνας μπορεί να οδηγήσει σε πρόοδο σε εθνικό και πολυμερές επίπεδο. Αναγνώρισαν τη σημασία της συνεχιζόμενης συνεργασίας ΕΕ-Κίνας για την αντιμετώπιση επειγόντων και κοινών περιβαλλοντικών προκλήσεων και την προώθηση ευκαιριών για πράσινη ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID-19.
Ο Επίτροπος Sinkevičius υπογράμμισε τη σημασία της Στρατηγικής της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα για το 2030, ενώ ο Υπουργός Huang αναφέρθηκε στην καθοδηγητική φιλοσοφία της Κίνας για τον οικολογικό πολιτισμό και το Γενικό Σχέδιο για τα Μεγάλα Έργα Προστασίας και Αποκατάστασης Εθνικών Βασικών Οικοσυστημάτων. Ενόψει της επικείμενης νομοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποψίλωση των δασών, η ΕΕ εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συνεργαστεί με την Κίνα για την προώθηση βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση παγκοσμίως. Επιπλέον, οι ηγέτες συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης του ρόλου των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στη δράση για τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της «μη σημαντικής βλάβης» για το περιβάλλον.
Και οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τη ρύπανση ως διασυνοριακό πρόβλημα και κοινό ενδιαφέρον. Σε προσπάθειες για καλύτερη κατανόηση και εντοπισμό πιθανών τομέων συνεργασίας, ξεχώρισαν την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις βιομηχανικές εκπομπές, τα χημικά καθώς και τη θαλάσσια πλαστική ρύπανση. Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Sinkevičius επέστησε την προσοχή στην επικείμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός σχεδίου δράσης για τη μηδενική ρύπανση και κάλεσε για μια παγκόσμια συμφωνία για τα πλαστικά μέσω ενός ειδικού ψηφίσματος κατά την επανέναρξη συνόδου της UNEA5 τον Φεβρουάριο του 2022. Η Κίνα εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της να ενισχύσει τη συνεργασία για τον έλεγχο και τη διαχείριση νέων χημικών ουσιών.
Τονίζοντας τη σημασία της προστασίας τόσο της θάλασσας όσο και της ξηράς, ο Επίτροπος κάλεσε την Κίνα να ενταχθεί στη μεγάλη ομάδα χωρών που υποστηρίζουν την υιοθέτηση νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μεγάλης κλίμακας στον Νότιο Ωκεανό, όπου η ΕΕ και τα κράτη μέλη της προτείνουν τη δημιουργία Προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Ανταρκτικής και της θάλασσας Weddell.
Τέλος, θα υπάρξουν συγκεκριμένες δραστηριότητες παρακολούθησης σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας, όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας στα χερσαία δάση και τις θάλασσες, η ποιότητα του αέρα, οι επιβλαβείς χημικές ουσίες και η πλαστική ρύπανση.
コメント