31 έργα ΑΠΕ σε φάση υλοποίησης έχει αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ και αναμένεται να συνδεθούν σταδιακά με το σύστημα έως το 2022.
Έτσι, θα προστεθούν στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ 503 MW, μέσω της πραγματοποίησης επενδύσεων 583 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκης θεωρεί ότι η στροφή προς τις ΑΠΕ, αν και αρχίζει μάλλον αργά, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των EBIDTA της ΔΕΗ και να της προσδώσει μια νέα, περισσότερο σύγχρονη φυσιογνωμία, η οποία θα διευκολύνει και την πρόσβαση της στη διεθνή αγορά χρήματος.
Έτσι με 31 έργα σε εξέλιξη, τα οποία θα έχουν τεθεί σε λειτουργία έως το 2022, η ΔΕΗ αφού απορρόφησε τη θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες δημιουργεί το δικό της χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ.
Από το σύνολο των 31 έργων που αντιστοιχούν σε εγκατεστημένη ισχύ 503 MW και σε επενδύσεις 583 εκατ. ευρώ, τα 18 έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τα 4 αφορούν παλιές συμβάσεις υπό ολοκλήρωση, τα 7 εντάσσονται στο νέο καθεστώς των δημοπρασιών ΑΠΕ και 2 είναι έργα γεωθερμίας και βιομάζας στα οποία η ΔΕΗ συμμετέχει με ποσοστό 49%.
Παράλληλα η ΔΕΗ έχει υποβάλει αιτήσεις και για διάφορα άλλα έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4.000 MW, εκ των οποίων 400 MW αφορούν την περίοδο έως το 2022.
Μέχρι τον επόμενο μήνα ολοκληρώνονται 18 έργα (14 αιολικά πάρκα και 4 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί) εγκατεστημένης ισχύος 86,58 MW συνολικού προϋπολογισμού 115 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε αυτά περιλαμβάνονται δύο παλιά μικρά υδροηλεκτρικά στον Λούρο Πρέβεζας και στο Βέρμιο Ημαθίας, τα οποία μετρούν 65 και 73 χρόνια ζωής αντίστοιχα.
Τα υπόλοιπα 7 έργα 5 αιολικά και 2 μικρά υδροηλεκτρικά αποτελούν νέα projects.
Παράλληλα η ΔΕΗ έχει προχωρήσει και στην επανενεργοποίηση τεσσάρων έργων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 12,25 MW για τα οποία υπάρχουν παλιές συμβάσεις αλλά είχαν για διάφορους λόγους παγώσει και πλέον ολοκληρώνεται η κατασκευή τους.
Πρόκειται για τρία αιολικά πάρκα στη Σίφνο θέση Τραγουδιστής 1,80 MW, στη Σάμο Πυθαγόρειο II 0,90 MW και στην Κρήτη Κοπρινό 2,70 MW, καθώς και για το εμβληματικό υβριδικό ενεργειακό έργο συνδυασμός αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ικαρία 6,85 MW.
Σε ότι αφορά τα έργα που εντάσσονται στις δημοπρασίες που διενεργεί η ΡΑΕ η ΔΕΗ συμμετέχει με 7 νέα έργα, 4 φωτοβολταϊκά σε Κοζάνη, Δυτική Μακεδονία και Αγρίνιο και 3 αιολικά σε Ροδόπη, Άνδρο και Πέλλα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 380,98 MW.
Στη γεωθερμία και τη βιομάζα η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην κατασκευή ισάριθμων έργων με στρατηγικούς εταίρους συμμετέχοντας με ποσοστό 49% στα εταιρικά σχήματα που θα δημιουργηθούν προκειμένου να μοιράσει το κόστος αλλά και το ρίσκο δεδομένου ότι πρόκειται για νέα πεδία δραστηριοτήτων.
Τα δύο έργα θα αποφέρουν στη ΔΕΗ συνολική εγκατεστημένη ισχύ 23,52 MW 1 1,27 MW από γεωθερμική ενέργεια και 12,25 MW από βιομάζα.
Το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή του στρατηγικού εταίρου που θα συμμετάσχει με 51% στην εγκατάσταση γεωθερμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής σε τέσσερις μισθωμένες γεωθερμικές περιοχές Μέθανα Λέσβος Νίσυρος και στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου Κιμώλου Πολυαίγου και πλέον αναμένεται η σύσταση της κοινής εταιρείας.
Παράλληλα η ΔΕΗ προχωρά στην ανάπτυξη μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο Φλώρινας για την παραγωγή ανανεώσιμης θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.
Comments