Η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία είναι το κλειδί για τη βελτίωση της κατάστασης των ποταμών, των λιμνών, των μεταβατικών, των παράκτιων υδάτων και των θαλασσών της Ευρώπης καθώς και των υπόγειων υδάτων. Μια αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που δημοσιεύθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, δείχνει ότι απαιτείται ευρύτερη υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης γεωργικής διαχείρισης για τη βελτίωση της κατάστασης των υδάτων, καθώς και της βιοποικιλότητας.
Οι γεωργικές πρακτικές διαχείρισης πρέπει να βασίζονται σε αγροοικολογικές αρχές, βιολογική γεωργία και φυσικές λύσεις, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΠ «Water and agriculture; towards sustainable solutions». Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται πιο φιλόδοξα μέτρα για την προώθηση της αειφόρου γεωργίας στην επικείμενη κοινή γεωργική πολιτική της ΕΕ 2021-2027.
Πρόσφατες μελέτες του ΕΟΠ έδειξαν ότι πολλά από τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα της Ευρώπης δεν είναι σε καλή κατάσταση και η κατάσταση των περιφερειακών θαλασσών της Ευρώπης είναι ανησυχητική. Οι γεωργικές δραστηριότητες αποτελούν σημαντική πηγή πιέσεων στα ύδατα της Ευρώπης, λόγω της θρεπτικής και χημικής ρύπανσης, της άντλησης υδάτων και των φυσικών αλλαγών στους οικοτόπους, μεταξύ άλλων μέσω της αποθήκευσης νερού και της αποχέτευσης της γης. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι επείγουσα, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μέρη της Ευρώπης επιδεινώνουν τις πιέσεις στο νερό και θέτουν σε κίνδυνο τη γεωργική παραγωγή.
Η αξιολόγηση του ΕΟΠ δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία μέτρων διαχείρισης για την αντιμετώπιση των γεωργικών πιέσεων στο υδάτινο περιβάλλον. Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος για τη μείωση των γεωργικών πιέσεων τον 20ο αιώνα, παραμένουν σε μη βιώσιμα επίπεδα με λίγα σημάδια βελτίωσης τα τελευταία 10 χρόνια.
Η έκθεση του ΕΟΠ επισημαίνει τρεις τομείς βελτίωσης:
Ευρύτερη υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης με βάση αγροκολογικές αρχές, βιολογική γεωργία και λύσεις που βασίζονται στη φύση. Τέτοιες πρακτικές έχουν πολλαπλά οφέλη αειφορίας, μειώνοντας τις πιέσεις στο νερό, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα της γεωργίας στις κλιματικές πιέσεις και ωφελούν τη βιοποικιλότητα.
Εφαρμογή και ολοκλήρωση των πολιτικών της ΕΕ. Αυτό απαιτεί την αντιμετώπιση κινήτρων που οδηγούν σε πιέσεις στο νερό και ιεράρχηση της χρηματοδότησης για τη βιώσιμη γεωργία στα προσεχή στρατηγικά σχέδια της κοινής γεωργικής πολιτικής της ΕΕ 2021-2027.
Πιο ολιστικές προσεγγίσεις για τη διευκόλυνση της μετάβασης στη βιώσιμη γεωργία. Η επίτευξη των μειώσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των υδάτων και άλλων περιβαλλοντικών στόχων απαιτεί μια συνδυασμένη προσέγγιση, αλλάζοντας τόσο τις γεωργικές πρακτικές όσο και τις απαιτήσεις των καταναλωτών, η οποία υποστηρίζεται από μια μετάβαση στα συστήματα τροφίμων και ενέργειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει αρκετές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την ενίσχυση της αειφορίας, όπως η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα 2030, οι στρατηγικές προσαρμογής σε κλίμακα και το κλίμα, καθώς και η επικείμενη οδηγία αποκατάστασης, καθώς και σχέδια μηδενικής ρύπανσης και ισορροπημένης διαχείρισης θρεπτικών συστατικών. Εάν εφαρμοστούν πλήρως και τεθούν σε λειτουργία, η αξιολόγηση του ΕΟΠ αναφέρει, οι φιλόδοξοι νέοι στόχοι θα υποστηρίξουν ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον.
コメント