Οι συγκεντρώσεις των βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων παραμένουν πολύ υψηλές στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα, τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπερβαίνουν τουλάχιστον ένα ή περισσότερα από τα νομικά όρια της ΕΕ για ρύπους στον ατμοσφαιρικό αέρα το 2019.
Η νέα δημοσίευση του ΕΟΠ «Η κατάσταση της ποιότητας του αέρα της Ευρώπης 2021» παρουσιάζει τα τελευταία επίσημα στοιχεία για το 2019, καθώς και προσωρινά στοιχεία για το 2020, σχετικά με τις συγκεντρώσεις βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων που μετρήθηκαν σε πάνω από 4.500 σταθμούς παρακολούθησης σε 40 ευρωπαϊκές χώρες.
Τα στοιχεία του ΕΟΠ δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των Ευρωπαίων. Στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, η καύση στερεών καυσίμων για οικιακή θέρμανση και βιομηχανία οδηγεί σε υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων και χονδρών σωματιδίων. Η έκθεση σε μικροσκοπικά σωματίδια προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο του πνεύμονα και άλλες ασθένειες που οδηγούν σε πρόωρους θανάτους.
Στις μεγαλύτερες πόλεις, υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου επιμένουν λόγω της οδικής κυκλοφορίας, με το διοξείδιο του αζώτου να συνδέεται με το άσθμα και τα αναπνευστικά προβλήματα. Και, ειδικά στη νότια Ευρώπη, οι ρύποι που εκπέμπονται από ανθρώπινες δραστηριότητες αντιδρούν με την θερμότητα και το φως του ήλιου, οδηγώντας σε υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος στο έδαφος, που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και ερεθισμό των ματιών, της μύτης και του λαιμού.
Βασικά αποτελέσματα
Σωματίδια (PM10): 21 χώρες (εκ των οποίων 16 ήταν κράτη μέλη της ΕΕ) κατέγραψαν συγκεντρώσεις πάνω από την ημερήσια οριακή τιμή της ΕΕ το 2019, ενώ 31 χώρες κατέγραψαν συγκεντρώσεις πάνω από την αυστηρότερη κατευθυντήρια γραμμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από το 2005.
Μικροσωματίδια (PM2.5): 7 χώρες (εκ των οποίων 4 ήταν κράτη μέλη της ΕΕ) κατέγραψαν συγκεντρώσεις πάνω από την ετήσια οριακή τιμή της ΕΕ το 2019, ενώ 28 χώρες κατέγραψαν συγκεντρώσεις πάνω από την κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ του 2005.
Όζον (O3): 24 χώρες (εκ των οποίων 19 ήταν κράτη μέλη της ΕΕ) κατέγραψαν συγκεντρώσεις πάνω από την ετήσια οριακή τιμή της ΕΕ το 2019, ενώ όλες οι χώρες κατέγραψαν συγκεντρώσεις πάνω από την κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ του 2005.
Διοξείδιο του αζώτου (NO2): 22 χώρες (εκ των οποίων 18 ήταν κράτη μέλη της ΕΕ) κατέγραψαν συγκεντρώσεις πάνω από την ετήσια οριακή τιμή της ΕΕ το 2019, η οποία είναι ίδια με την κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ του 2005.
Τα δεδομένα του ΕΟΠ δείχνουν ότι η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη βελτιώθηκε το 2020, καθώς τα τοπικά περιοριστικά μέτρο για τον έλεγχο της εξάπλωσης της COVID-19 οδήγησαν σε πτώση των εκπομπών μεταφορών, σε συνδυασμό με ευνοϊκά καιρικά φαινόμενα.
Comments