top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ανακύκλωση και κομποστοποίηση μέσα στις βασικές προτεραιότητες σχεδιασμού του ΥΠΕΝ



O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, παρουσίασαν τις προτεραιότητες της νέας πολιτικής που θα ξεκινήσει με την επικαιροποίηση του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων ώστε να υπάρχουν «εφικτοί και μετρήσιμοι στόχοι σε προοπτική τετραετίας» με παράλληλη επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδίων (ΠΕΣΔΑ).


Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, η σημερινή κατάσταση διογκώνεται όχι μόνο από τα στερεά απορρίμματα των αστικών κέντρων, αλλά σημαντικό μερίδιο φέρουν και τα βιομηχανικά, τα γεωργοκτηνοτροφικά, τα νοσοκομειακά, τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων, που στο σύνολό τους είναι πολύ περισσότερα. «Η κατάσταση σε πολλά νησιά είναι απογοητευτική. Το τουριστικό προϊόν υποβαθμίζεται και η χώρα υφίσταται μία δυσφήμιση διεθνώς. Η Κέρκυρα πνίγεται στα σκουπίδια. Στη Σαντορίνη τα σκουπίδια καίγονται στην καλντέρα. Στην Λευκάδα δεν υπάρχει ΧΥΤΑ», δήλωσε χθες ο κ. Χατζηδάκης. Ταυτόχρονα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και σε πόλεις όπως η Πάτρα και το Αίγιο.

Στην συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν κάποια δεδομένα από την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Συνοπτικά:

  • Στην ανακύκλωση η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση στην ΕΕ-27 με 18,9%.

  • Στην ταφή απορριμμάτων βρισκόμαστε στην 2η θέση στην ΕΕ-27 με 80%.

  • Οι παράνομες χωματερές ξεπερνούν τις 50, οι 22 από αυτές στα νησιά.

  • Πολύ χαμηλή απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ για έργα διαχείρισης στερεών απορριμμάτων. Έχουν συμβασιοποιηθεί μόλις 230 εκατ. ευρώ από τα 940 εκατ.

  • Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαχείριση και σχεδιασμός για τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα (πλαστικά από φυτοφάρμακα και θερμοκήπια).

  • Ανεπαρκείς δομές για τα βιομηχανικά απόβλητα.

  • Δεν υπάρχει ουσιαστική διαχείριση για τα λύματα και τα απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν όλες οι βασικές προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα. Πιο αναλυτικά, τονίστηκαν οι ακόλουθες:

  1. Επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού με στόχους εφικτούς, μετρήσιμους με προοπτική τετραετίας.

  2. Εφαρμογή του καφέ κάδου σε όλη την Ελλάδα μέχρι το τέλος της 4ετίας.

  3. Επέκταση των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και μέσω ΣΔΙΤ. Τα Γιάννενα, οι Σέρρες και η Δυτική Μακεδονία δείχνουν το δρόμο.

  4. Ενίσχυση της ανακύκλωσης από το 19% σήμερα στο 30% σε τέσσερα χρόνια.

  5. Ολοκληρωμένο σχέδιο για την επεξεργασία των γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων και χημικών αποβλήτων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

  6. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στις τουριστικές περιοχές.

  7. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης κλείνοντας την συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι "Καμία στρατηγική και κανένα σχέδιο δεν μπορεί να πετύχει αν δεν έχει σύμμαχο την κοινωνία των πολιτών. Θέλουμε να κινητοποιήσουμε την κοινωνία συνολικά. Θα υπάρξουν ενημερωτικές καμπάνιες, σε πολίτες και μαθητές, προγράμματα επιβράβευσης των πολιτών (πράσινη κάρτα), καθώς επίσης και στενή συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης".

Комментарии


bottom of page