top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Τα κοινά διασυνοριακά έργα ΑΠΕ είναι εφικτά και επωφελή



Παρά τα σαφή οφέλη, όπως η φθηνότερη ενέργεια και η πρόσβαση σε νέους πόρους, λίγες μόνο ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει έργα διασυνοριακής ανανεώσιμης ενέργειας. Η αξιοποίηση της εμπειρίας αυτών των χωρών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία μελλοντικών διασυνοριακών έργων, σύμφωνα με μια νέα ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.


Η ενημέρωση του ΕΟΠ για τη διασυνοριακή συνεργασία για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία εξετάζει τις προκλήσεις που θέτει η διασυνοριακή συνεργασία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλά βασικά εμπόδια που εμποδίζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να ξεκινήσουν κοινά έργα. Αυτές περιλαμβάνουν την πολυπλοκότητα της σύναψης συμφωνιών, πιθανές συγκρούσεις με εθνικά μέτρα, αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο κατανομής του κόστους και των οφελών και τη δημόσια υποστήριξη.


Με βάση την ανάλυση τριών περιπτωσιολογικών μελετών στις οποίες συμμετείχαν έξι ευρωπαϊκές χώρες, ο ΕΟΠ διατυπώνει μια σειρά συστάσεων για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Ισχυρή πολιτική βούληση, αμοιβαία εμπιστοσύνη, ευελιξία και συντονισμένη επικοινωνιακή στρατηγική αναδύονται ως ορισμένοι από τους βασικούς παράγοντες που επιτρέπουν την επιτυχία της διασυνοριακής συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Η ενημέρωση βασίζεται στη λεπτομερή ανάλυση «Διασυνοριακή περιφερειακή συνεργασία για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη», η οποία προετοιμάστηκε για τον ΕΟΠ από το Ευρωπαϊκό Θεματικό Κέντρο για τον Μετριασμό και Ενέργεια της Κλιματικής Αλλαγής (ETC.CME).


Η επίτευξη ενός κλιματικά ουδέτερου ενεργειακού συστήματος θα απαιτήσει περισσότερα κοινά έργα μεταξύ των χωρών. Παρά τα σαφή και άφθονα οφέλη μιας τέτοιας συνεργασίας και ενός υποστηρικτικού πλαισίου πολιτικής της ΕΕ, λίγα κράτη μέλη έχουν ξεκινήσει διασυνοριακό σχέδιο.


Η διασυνοριακή συνεργασία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τις συμμετέχουσες χώρες: πιο αποτελεσματική και φθηνότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αυξημένη βεβαιότητα στην αγορά, ανοιχτή πρόσβαση σε νέους πόρους και ευκαιρίες και διευκόλυνση άλλων διεθνών έργων.


Όπως επισημάνθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο της ΕΕ, μια τέτοια συνεργασία μπορεί επίσης να συμβάλει στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ και στην αποτελεσματικότερη από πλευράς κόστους επίτευξη εθνικών και κοινοτικών στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Comments


bottom of page