Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος καλεί όλες τις χώρες να εφαρμόσουν μια πράσινη ανάκαμψη και να αυξήσουν τους κλιματικούς στόχους τους για το 2030 σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού.
Πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ COP26 για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, υιοθέτησε τη συμβολή της στο COP26, με 60 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους κατά και 3 αποχές.
Στο ψήφισμά τους, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι στόχοι που ανακοινώθηκαν στο Παρίσι το 2015 θα είχαν ως αποτέλεσμα τη θέρμανση πολύ πάνω από τους τρεις βαθμούς έως το 2100 σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Λένε ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και ότι οι ευρωβουλευτές θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το πακέτο κλίματος της ΕΕ «Fit for 55 in 2030» είναι απόλυτα σύμφωνο με τη Συμφωνία του Παρισιού.
Για να επιταχυνθεί ο ρυθμός της δράσης για το κλίμα, οι ευρωβουλευτές θέλουν η ΕΕ να υποστηρίξει ένα πενταετές χρονικό πλαίσιο για όλες τις χώρες αντί του τρέχοντος δεκαετούς σχεδίου. Λένε επίσης ότι όλες οι άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά στην ΕΕ έως το 2025 και καλούν όλες τις άλλες χώρες να λάβουν παρόμοια μέτρα.
Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι η βιοποικιλότητα παίζει καθοριστικό ρόλο για να μπορέσει ο άνθρωπος να καταπολεμήσει και να προσαρμοστεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τονίζει ότι οι λύσεις που βασίζονται στη φύση είναι win-win λύσεις, εκείνες που περιλαμβάνουν προστασία, αποκατάσταση και βιώσιμη διαχείριση οικοσυστημάτων.
Η G20 πρέπει να πρωτοστατήσει
Οι ευρωβουλευτές λένε ότι όλα τα έθνη της G20 πρέπει να επιδείξουν παγκόσμια ηγεσία και να δεσμευτούν να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα το αργότερο έως το 2050. Καλούν επίσης την Επιτροπή να δημιουργήσει μια διεθνή λέσχη για το κλίμα με άλλους σημαντικούς εκπομπείς αερίων θερμοκηπίου (GHG) με στόχο τον καθορισμό κοινών προτύπων και την αύξηση της φιλοδοξίας σε όλο τον κόσμο μέσω ενός κοινού μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα.
Χαιρετίζουν την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού και τη δέσμευση του Προέδρου Μπάιντεν να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου των ΗΠΑ στο μισό έως το 2030 σε σύγκριση με το 2005. Οι ευρωβουλευτές αναμένουν συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ενώ οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν την προθυμία της Κίνας να είναι εποικοδομητικός εταίρος στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, ανησυχεί για την εξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα και υπογραμμίζει ότι οι κλιματικοί στόχοι της Κίνας θα πρέπει να καλύπτουν όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και όχι μόνο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Περισσότερη οικονομική υποστήριξη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
Οι ευρωβουλευτές λένε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης για το κλίμα ετησίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αυξάνοντας αυτό το ποσό από το 2025, όταν οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να συνεισφέρουν. Θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης που περιγράφει τη δίκαιη συμβολή κάθε ανεπτυγμένης χώρας σε αυτό το χρηματοδοτικό σχέδιο. Θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να συμμετέχουν στο COP26 παρά τον COVID-19.
コメント