top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ευρωπαϊκή διάκριση - 4η η Ελλάδα στην Ευρώπη ως προς την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης



Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος σχετικά με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη, η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση στην Ευρώπη σε καθαρά νερά, με το 95,7% των υδάτων της να χαρακτηρίζονται "εξαιρετικά".


Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Η συστηματική παρακολούθηση και διαχείριση που εισήχθη βάσει της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης (ΕΕ, 2006). Χάρη σε αυτές τις συνεχείς προσπάθειες, το μπάνιο είναι σήμερα εφικτό στα αστικά και στο παρελθόν βαριά μολυσμένα επιφανειακά ύδατα. Αυτό υποδηλώνει πώς οι σταθερές και καλά εφαρμοσμένες πολιτικές μπορούν να κάνουν τη διαφορά.



Από 22.295 περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη το 2019, το 84,6% ήταν άριστης ποιότητας. Σε πέντε χώρες, το 95% ή περισσότερο, των υδάτων κολύμβησης ήταν άριστης ποιότητας: Κύπρος, Αυστρία, Μάλτα, Ελλάδα και Κροατία. Επιπλέον στην Ελλάδα, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, όλοι οι αξιολογημένοι χώροι κολύμβησης είχαν τουλάχιστον επαρκή ποιότητα το 2019.




Μία από τις κύριες απαιτήσεις της οδηγίας είναι να διασφαλιστεί ότι όλοι οι χώροι κολυμβητικών υδάτων ήταν τουλάχιστον «επαρκούς» ποιότητας έως το 2015. Κατά την κολυμβητική περίοδο 2019, αυτό το ελάχιστο πρότυπο ποιότητας πληρούσε το 95,0% όλων των τοποθεσιών ύδατος κολύμβησης της ΕΕ, οι οποίες σημαίνει μια μικρή πτώση σε σύγκριση με το 2018 (95,4%). Ωστόσο, αυτή η πτώση μπορεί να εξηγηθεί από το άνοιγμα νέων τοποθεσιών υδάτων κολύμβησης που δεν μπορούν να ταξινομηθούν ακόμη.


Το μερίδιο των εξαιρετικών υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ άλλαξε ελαφρώς από το 2013, από 85,2% σε 87,4% για τα παράκτια ύδατα κολύμβησης και από 76,5% σε 79,1% για τα εσωτερικά ύδατα κολύμβησης. Η ποιότητα των παράκτιων περιοχών ήταν γενικά καλύτερη από εκείνη των εσωτερικών περιοχών λόγω της καλύτερης ικανότητας αυτοκαθαρισμού των παράκτιων περιοχών. Επιπλέον, πολλές κεντρικές ευρωπαϊκές περιοχές εσωτερικών υδάτων κολύμβησης βρίσκονται σε σχετικά μικρές λίμνες και λίμνες καθώς και ποταμούς χαμηλής ροής, οι οποίοι, ειδικά το καλοκαίρι, είναι πιο ευαίσθητοι από τις παράκτιες περιοχές σε βραχυπρόθεσμη ρύπανση που προκαλείται από έντονες καλοκαιρινές βροχές. Πίνακες με τα αποτελέσματα των υδάτων κολύμβησης του 2019 ανά χώρα διατίθενται ξεχωριστά για τα παράκτια και εσωτερικά ύδατα κολύμβησης.



Comments


bottom of page