top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Επιστήμονες δημιούργησαν ένζυμο που καταναλώνει πλαστικό και συμβάλει στην ανακύκλωση

Έγινε ενημέρωση: 19 Απρ 2020



Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature, επιστήμονες δημιούργησαν με τεχνητό τρόπο ένα νέο ένζυμο που θα αποσυνθέτει το πλαστικό και θα το μεταποιεί σε στοιχεία τα οποία είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιηθούν για ανακύκλωση.


Οι παρούσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι 359 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, και 150-200 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν στα απορρίμματα ή στο περιβάλλον. Το πλαστικό PET είναι το πιο διαδεδομένο είδος πολυεστερικό πλαστικού, με περίπου 70 εκατομμύρια τόνοι να κατασκευάζονται ετήσια σε όλο τον πλανήτη για χρήση σε υφάσματα και συσκευασίες, όπως τα πλαστικά μπουκάλια.


Η βασική μέθοδος ανακύκλωσης του PET είναι κυρίως με θερμομηχανικά μέσα τα οποία όπως μειώνουν τις μηχανικές ιδιότητες του υλικού. Έτσι, προτιμάται η εκ νέου παραγωγή PET, τα οποία όμως καταλήγουν στα σκουπίδια αυξάνοντας έτσι πολύ των αριθμό των απορριμάτων. Για τον λόγο αυτό, έχουν προταθεί αρκετές διεργασίες με ένζυμα τα οποία διασπούν το PET, αλλά οι μέχρι σήμερα αναφορές δείχνουν ότι δεν μπορούν να αποδώσουν σε μεγάλο βαθμό, έχοντας χαμηλή παραγωγικότητα.


Η επιστημονική ομάδα των V. Tournier, C. M. Topham, A. Gilles, B. David, C. Folgoas, E. Moya-Leclair, E. Kamionka, M.-L. Desrousseaux, H. Texier, S. Gavalda, M. Cot, E. Guémard, M. Dalibey, J. Nomme, G. Cioci, S. Barbe, M. Chateau, I. André, S. Duquesne & A. Marty, κατάφερε να βελτιστοποιήσουν το ένζυμο που καταλύει το πλαστικό PET και μέσα σε 10 ώρες να το έχει διασπάσει κατά 90%! Τα υλικά που παράχθηκαν από τη διάσπαση του PET, χρησιμοποιήθηκαν ώστε επανακατασκευαστεί PET, όπως αυτό που χρησιμοποιείται στα μπουκάλια, κλείνοντας έτσι έναν ακόμα κύκλο της κυκλική οικονομίας.


Με την παγκόσμια κοινότητα, να θέτει την πλαστική ρύπανση ως έναν από τους πιο μεγάλους κινδύνους του πλανήτη, και με πολλές κυβερνήσεις να παίρνουν μέτρα στην ανακύκλωση των πλαστικών, μία τέτοια ενζυμική διαδικασία μπορεί να συμβάλει σε τεράστιο βαθμό στην επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.


Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Kommentarer


bottom of page