top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Επικίνδυνα κενά ενεργειακής πολιτικής«Η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση έχει αποκαλύψει τα τρωτά σημεία και τις λανθασμένες επιλογές της ευρωπαϊκής και της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής. Την ενεργειακή ανασφάλεια έχουν ήδη πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν πάρα πολύ ακριβά οι καταναλωτές, όπως και την έλλειψη δημόσιου ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς ενέργειας», σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο “ienergeia.gr”.


Προσθέτει ότι στην Ελλάδα, τα νοικοκυριά και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας πλήρωσαν πολύ ακριβά την επιλογή Μητσοτάκη να ανοίξει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο του 2020 χωρίς ρύθμιση και έλεγχο, την αντιεπιστημονική και επικοινωνιακή απολιγνιτοποίηση που μόνο στόχο είχε να προσδέσει την ηλεκτροπαραγωγή της Ελλάδας σε ιδιωτικές μονάδες με φυσικό αέριο, το ξεπούλημα ενεργειακών φορέων (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ) καθώς και την παράδοση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες, μετατρέποντάς την -μαζί με το ΔΕΔΔΗΕ- από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε οχήματα κερδοσκοπίας λίγων ημετέρων και πολλών γαλάζιων golden boys.


Ο Σ.Φάμελλος στο άρθρο του αποδεικνύει με στοιχεία ότι η ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη «καταργήθηκε» στα λόγια για να αυξηθούν περαιτέρω οι προσαυξήσεις στους λογαριασμούς. Συγκεκριμένα για το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ ισχύουν τα εξής: Ενώ, την περίοδο Νοεμβρίου 2021 έως Ιουλίου 2022 με καταχρηστικό τρόπο η ρήτρα Μητσοτάκη (αναπροσαρμογής) προσέθετε από 150 έως 240 ευρώ στη MWh στη βασική χρέωση των 110 ευρώ/ΜWh, οπότε και οι χρεώσεις κυμαίνονταν από 260 έως 350 ευρώ, με την υποτιθέμενη «κατάργηση» της ρήτρας προστέθηκαν ποσά 375 έως 680 ευρώ τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, δηλαδή ύψους διπλάσιου και τριπλάσιου της μέχρι τότε ρήτρας! Άρα η ρήτρα καταργήθηκε για να χρεώνεται διπλάσια και τριπλάσια προσαύξηση!


«Αν ίσχυε ακόμα η ληστρική ρήτρα, η τιμή της για το Σεπτέμβριο θα ανερχόταν σε 463,5 ευρώ (υπολογιζόταν με τη μέση χονδρεμπορική του προηγούμενου μήνα) και η τελική χρέωση της ΔΕΗ για το Σεπτέμβριο, με τη ρήτρα και τις εκπτώσεις 30% που εφάρμοζε, θα ήταν μόλις 541 ευρώ/MWh! Ενώ με το νέο «καινοτόμο» μοντέλο αγοράς της ΝΔ η χρέωση ανέρχεται σε 788 ευρώ/MWh, δηλαδή 247 ευρώ ή 45,6% περισσότερο», υπογραμμίζει ο Σ.Φάμελλος.


Παρουσιάζει τέλος τους κεντρικούς άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στο Βατερλό της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη που απαιτεί, όπως σχολιάζει, ανατροπή και ριζική μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα: ισχυρό ρόλο της πολιτείας για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και όχι του καρτέλ, ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στα ενεργειακά δίκτυα και αποκατάσταση του Δ, δηλαδή του δημόσιου οφέλους στην πολιτική της ΔΕΗ, με επαναφορά του διαχρονικού κοινωνικού και αναπτυξιακού της ρόλου, περιορισμό των άδικων υπερκερδών στη χονδρεμπορική με θέσπιση ανώτατου ορίου, αναδρομική φορολόγηση των 2,2 δισ. ευρώ υπερκερδών και επιστροφή τους στους καταναλωτές, απεξάρτηση της τιμής ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου και υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών διμερών συμβολαίων παραγωγών-παρόχων και βιομηχανίας, ενίσχυση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με ιδιαίτερο ρόλο της ΔΕΗ, ενίσχυση των ΑΠΕ με ενεργειακές κοινότητες, πλουραλισμό παραγωγών, ενίσχυση της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης και επενδύσεις δικτύων και ισχυρά προγράμματα εξοικονόμησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στην επιχειρηματικότητα που, 3 χρόνια, είτε είναι παγωμένα είτε καρκινοβατούν.


bottom of page