Οι φιλικές προς το κλίμα πρακτικές για την επεξεργασία των πρώτων υλών έχουν σημαντικό δυναμικό για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που δημοσιεύτηκε, εστιάζοντας στην εξόρυξη και επεξεργασία πρώτων υλών, οι καταναλωτές πρώτων υλών μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αγοραστική τους δύναμη για να επηρεάσουν τους προμηθευτές ώστε να γίνουν πιο φιλικοί προς το κλίμα.
Η συμπερίληψη των απαιτήσεων προμήθειας στις δημόσιες συμβάσεις και των διατάξεων στις εμπορικές συμφωνίες θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ και τα κράτη μέλη να μειώσουν τις εκπομπές τόσο στην Ευρώπη όσο και να συμβάλουν στις παγκόσμιες μειώσεις.
Στην ΕΕ, οι μη ενεργειακές και μη γεωργικές πρώτες ύλες αποτελούν ένα μικρό μέρος όλων των αναλωμένων φυσικών πόρων. Παρ' όλα αυτά, η εξαγωγή και η επεξεργασία τους αντιπροσωπεύουν μόνο το 18% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που βασίζονται στην κατανάλωση της ΕΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΠ, «Βελτίωση των επιπτώσεων των πρώτων υλών στο κλίμα», οι καλύτερες πρακτικές προμήθειας θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τις σχετικές εκπομπές με βάση την κατανάλωση κατά τουλάχιστον 10%, και σε πολλές περιπτώσεις πολύ περισσότερο.
Η έκθεση του ΕΟΧ αξιολογεί τη δυνατότητα μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από την εξόρυξη και επεξεργασία βασικών πρώτων υλών που καταναλώνονται στην Ευρώπη. Οι οκτώ πρώτες ύλες που επιλέχθηκαν περιλαμβάνουν χαλκό, σίδηρο, χρυσό, ασβεστόλιθο και γύψο, βωξίτη και αλουμίνιο, ξυλεία, χημικά και λιπάσματα και αλάτι.
Παραδείγματα φιλικών προς το κλίμα επιλογών προμήθειας περιλαμβάνουν την υιοθέτηση μιας προσέγγισης κύκλου ζωής για καλύτερη καταγραφή και παρακολούθηση των επιπτώσεων που σχετίζονται με το κλίμα που σχετίζονται με τις αλυσίδες εφοδιασμού πρώτων υλών, την προώθηση πρακτικών αποδοτικών πόρων και ενέργειας, την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά την εξαγωγή και επεξεργασία πρώτων υλών, ενίσχυση της ζήτησης της αγοράς για δευτερογενείς πρώτες ύλες και χρήση διεθνών πλαισίων για αύξηση της διαφάνειας και της συνεργασίας κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού πρώτων υλών.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΠ, οι απαιτήσεις των τελικών χρηστών για πρακτικές φιλικής προς το κλίμα προμήθειας θα πρέπει επίσης να επικεντρώνονται κυρίως στο στάδιο επεξεργασίας πρώτων υλών, το οποίο έχει μεγαλύτερες δυνατότητες μείωσης των εκπομπών από τα στάδια εξόρυξης ή εμπορίου.
Η ενθάρρυνση της χρήσης των απαιτήσεων και των διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες είναι ένας από τους τρόπους αύξησης της αποτελεσματικότητας των μέτρων προμήθειας φιλικών προς το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνει η έκθεση.
Comments