top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΑΑ: Χαρτογράφηση των κρίσιμων περιοχών της Αττικής για πλημμυρικά φαινόμενα μετά τις πυρκαγιέςΣυνεργασία Περιφέρειας Αττικής με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) με στόχο την προτεραιοποίηση επεμβάσεων που απαιτούνται σε περιοχές επικίνδυνες για πλημμυρικά φαινόμενα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, στο πλαίσιο της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης


Σε πλήρη και εξειδικευμένη χαρτογράφηση των σημείων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, με αφορμή τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, προχωρά η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Κέντρο BEYONDτου ΕΑΑ, στο πλαίσιο και της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης που υπέγραψε πριν λίγους μήνες η Περιφέρεια με το ΕΑΑ, αλλά και το ΕΚΠΑ, με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης για την εκτίμηση κινδύνων από φυσικές καταστροφές στην Αττική.


Στόχος, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη σημερινή του συνάντηση στα γραφεία της Περιφέρειας με τον Διευθυντή Ερευνών του ΕΑΑ Δρ. Χ. Κοντοέ και μέλη της επιστημονικής ομάδας του Αστεροσκοπείου, είναι να γίνει άμεσα μία προτεραιοποίηση των επεμβάσεων που απαιτούνται βάσει των επιστημονικών χαρτογραφήσεων, για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών.


Στη συνάντηση μετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας.

«Με τη συνδρομή των επιστημονικών φορέων με τους οποίους ήδη συνεργαζόμαστε θα διαμορφώσουμε έναν οδικό χάρτη, για να ιχνηλατήσουμε και να έχουμε πλήρη εικόνα των αναγκών που έχουν προκύψει στην Αττική μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Παράλληλα κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του κ. Πατούλη και με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας σε πολιτικές πρόληψης, σε συνεργασία της Περιφέρειας με το ΕΑΑ προγραμματίζονται και θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια και δράσεις σε εθελοντές, πολίτες και μαθητές σχολείων, προκειμένου να γνωρίζουν πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα, με στόχο την καλύτερη προστασία τους.


«Διανύουμε έκτακτες συνθήκες που μας επιβάλουν να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση», επισήμανε κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης και υπογράμμισε πως παράλληλα με όλες τις δράσεις που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα με τη συνδρομή των επιστημονικών φορέων, όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, κατόπιν εντολής του, συνεχίζουν με πυρετώδεις ρυθμούς σε ευρύτατο βαθμό και σε καθημερινή βάση καθαρισμούς των ρεμάτων, αρμοδιότητας τους, ενώ έχουν εντατικοποιήσει και τα σχετικά έργα υποδομών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.

Από την πλευρά του ο Δρ. Χ. Κοντοές ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη πως στο ευρύτερο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Αττικής, ήδη πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου BEYOND του ΕΑΑ μία πρώτη αποτίμηση περιοχών υψηλής επικινδυνότητας στην Αττική, και ξεκίνησε η διενέργεια σχετικών αυτοψιών στις λεκάνες απορροής που βρίσκονται στις καμένες εκτάσεις.

Ωστόσο στο πλαίσιο της ανάγκης για περαιτέρω εκτίμηση της επιδείνωσης των συνθηκών για πλημμύρα στις πληγείσες περιοχές, ο κ. Κοντοές τόνισε πως θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες αυτοψίες σε όλα τα ποτάμια και ρέματα των περιοχών αυτών και επικαιροποίηση των χαρτογραφικών υποβάθρων ώστε να γίνει η προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων που απαιτούνται, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας των περιοχών που θα εξετάζονται.

Δεδομένης της ανάγκης για την όσο το δυνατόν πιο άμεση δρομολόγηση όλων των παρεμβάσεων που απαιτούνται από όλους τους αρμόδιους φορείς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τα αποτελέσματα της εξειδικευμένης έρευνας από το Αστεροσκοπείο θα είναι στη διάθεση της Περιφέρειας, όπως τόνισε ο κ. Κοντοές, μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ θα υπάρχει και επιμέρους ενημέρωση ανά εβδομάδα ερευνών. Παράλληλα επισήμανε πως το Κέντρο BEYOND του ΕΑΑ θα ενεργοποιήσει τα συνεργαζόμενα δίκτυα εθελοντών, στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης και εκπαίδευσης που θα πραγματοποιηθούν.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε σχετικά:


«Παράλληλα με τις ενέργειες που κάνουμε καθημερινά, όπως οι καθαρισμοί ρεμάτων αλλά και η εντατικοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων που έχουμε ξεκινήσει, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε ήδη με επιστημονικούς φορείς υψηλού κύρους όπως είναι το Κέντρο BEYONDτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προχωράμε σε εξειδικευμένες δράσεις που θα μας βοηθήσουν να συμβάλλουμε έμπρακτα και ουσιαστικά προκειμένου να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που θα θωρακίζει αποτελεσματικά την Αττική και τους πολίτες.


Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις πυρκαγιές είναι έκτακτες και δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για χρονοτριβές. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε και τον οριστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, προκειμένου να γνωρίζουμε επακριβώς για το αν θα προχωρήσουμε σε δράσεις και εκτός των αρμοδιοτήτων μας».

bottom of page