top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Δρόμοι από... ανακυκλώμενο πλαστικό!

Της Ευρυδίκης Μπάρκα

Η Ολλανδία πρωτοτυπεί ξανά και αποδεικνύει πως οι πλαστικοί δρόμοι μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Η ιδέα βασίζεται στη συλλογή πλαστικών αποβλήτων από τους ωκεανούς και την μετατροπή τους σε δρόμους! Ο δήμος του Τσβόλε και η επαρχία του Οφεράισσελ έχουν δεσμευτεί να συμμετέχουν στο πιλοτικό project για τους πρώτους πλαστικούς δρόμους. Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ο πρώτος πλαστικός δρόμος θα κατασκευαστεί στο Τσβόλε και έπειτα σε μία άλλη τοποθεσία της επαρχίας Οφεράισσελ μερικούς μήνες αργότερα. Η ιδέα της κατασκευής πλαστικών δρόμων είχε ήδη συλληφθεί από το 2015 από την εταιρεία KWS (θυγατρική της Royal VolkerWessels). To 2016 η KWS προχώρησε σε συνεργασία με τις εταιρίες Wavin και Total προκειμένου να υλοποιήσουν με επιτυχία το concept των πλαστικών δρόμων.


Οι ωκεανοί ''πνίγονται'' από τα πλαστικά! Περίπου 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού επιπλέουν σήμερα στους ωκεανούς και κάθε χρόνο προστίθενται άλλα οκτώ εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Τα δύο πιλοτικά project θα πραγματοποιηθούν σε ποδηλατόδρομους μήκους 30 μέτρων που θα αποτελούνται από κούφια προκατασκευασμένα στοιχεία στα οποία θα είναι εφικτή η αποστράγγιση του νερού καθώς και η τοποθέτηση σωλήνων και καλωδίων στο εσωτερικό των προκάτ μπλόκ. Οι συνεργάτες των πλαστικών δρόμων εργάστηκαν εκτενώς για την ανάπτυξη της καινοτόμου ιδέας και έκαναν πληθώρα δοκιμών για να επιβεβαιώσουν και να βελτιστοποιήσουν την απόδοση όπως για παράδειγμα την αντοχή φορτίου των αρθρωτών στοιχείων, τα κατάλληλα μείγματα ανακυκλώμενου πλαστικού, καθώς και το τρισδιάστατο σχέδιο του ίδιου του πλαστικού δρόμου. Η έρευνα εστίασε επίσης στις μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει η κατασκευή των δρόμων αυτών. Οι Anne Koudstaal και Simon Jorritsma, οι εφευρέτες των πλαστικών δρόμων και εργαζόμενοι της KWS εξηγούν '' Μετά από μία εκτενή περίοδο σχεδιασμού, δοκιμασιών και ανάπτυξης, είμαστε ευτυχείς που οι πλαστικοί δρόμοι γίνονται πραγματικότητα. Μαζί με το δήμο του Τσβόλε και την επαρχία του Οφεράισσελ, εμείς ως συνεργάτες των πλαστικών δρόμων, κάνουμε βήματα για έναν κόσμο περισσότερο βιώσιμο, φτιάχνοντας για αρχή αυτό τον πλαστικό ποδηλατόδρομο.


Τα πλεονεκτήματα της εφεύρεσης αυτής είναι επομένως πολλαπλά. Καταρχάς τα αποθέματα πλαστικών στους ωκεανούς αυξάνονται κάθε χρόνο, συνεπώς τα πλαστικά αυτά θα συλλέγονται, θα ανακυκλώνονται και θα <<μετουσιώνονται>> σε προκάτ μπλοκ, μειώνοντας έτσι την ρύπανση των ωκεανών από πλαστικά απόβλητα και συμβάλλοντας θετικά στην κυκλική οικονομία. Ακόμη, οι πλαστικοί δρόμοι θα κατασκευάζονται εύκολα, γρήγορα και αποδοτικά, αφού το ένα προκατασκευασμένο κομμάτι εισχωρεί στο άλλο με γοργό ρυθμό. Ενδεικτικά, ενώ ένας συνηθισμένος δρόμος απαιτεί τώρα μήνες για να κατασκευαστεί, ένας πλαστικός δρόμος θα χρειάζεται μερικές εβδομάδες! Άλλα οφέλη είναι η καλύτερη ανθεκτικότητα και η στερεότητα ,που θα συμβάλλει στην καλύτερη εφαρμογή στο έδαφος. Οι πλαστικοί δρόμοι θα αντέχουν διαφορές θερμοκρασίας από -40 βαθμούς κελσίου έως +80. Επιπρόσθετα λόγω της ευκαμψίας του υλικού, δίνεται η δυνατότητα εύκολης τοποθέτησης σωληνώσεων (πχ αγωγοί υδάτων), καναλιών και καλωδιών. Η δυνατότητα αποστράγγισης του νερού συμβάλλει επίσης στην αντιπλημμυρική προστασία ενώ δίνεται η δυνατότητα και για επιπλέον καινοτομίες όπως ηλιακοί θερμαινόμενοι δρόμοι, φωτεινοί πόλοι και αισθητήρες κυκλοφοριακού βρόγχου. Τέλος, η συντήρηση ή η αντικατάσταση ενός χαλασμένου κομματιού αποτελούν εύκολες και γρήγορες διαδικασίες, αφού ας σκεφτεί κανείς ότι το χαλασμένο κομμάτι αφαιρείται άμεσα και στη θέση του επανατοποθετείται ένα καινούριο.Η ιδέα των πλαστικών δρόμων έχει υπολοιηθεί με επιτυχία και σε άλλες περιοχές του πλανήτη όπως η Αγγλία, ο Καναδάς και η Ινδία. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν το νέο είδος δρόμων μέσα στα επόμενα χρόνια και σε άλλες χώρες συμβάλλοντας στην μείωση του πλαστικού στους ωκεανούς ?


Κι ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=LZzxbzNw4pg


bottom of page