Δανική μελέτη: Τα πουλιά μπορούν να αποφεύγουν τα πτερύγια των ανεμογεννητριών

Μια νέα μελέτη για τα πτηνά στο αιολικό πάρκο Klim στη Βόρεια Γιουτλάνδη της Δανίας δείχνει ότι τα πτηνά είναι πολύ καλύτερα στο να αποφεύγουν τα πτερύγια των ανεμογεννητριών από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Τα θετικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες συνύπαρξης μεταξύ φύσης και αιολικών πάρκων.
Η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε για τη Vattenfall από τρεις έμπειρες εταιρείες συμβούλων σε συνεργασία με τοπικούς ορνιθολόγους, δείχνει ότι πάνω από το 99% των χήνων και των γερανών που πετούν στην περιοχή αποφεύγουν τα πτερύγια των ανεμογεννητριών.
Το αιολικό πάρκο Klim βρίσκεται πολύ κοντά στη διεθνή περιοχή προστασίας πουλιών Natura 2000 Vejlerne. Κάθε μέρα, χιλιάδες πουλιά φεύγουν από τις φωλιές τους στο Vejlerne και πετούν στα κοντινά χωράφια για να βρουν φαγητό, με πολλά να περνούν από το αιολικό πάρκο.
«Η περιοχή είναι μια σημαντική φυσική περιοχή και αρκετά εξαιρετική, καθώς 20-30.000 ροζ χήνες και αρκετοί εκατοντάδες γερανοί βρίσκονται εδώ. Χιλιάδες πουλιά πετούν πέρα από το αιολικό πάρκο τόσο το πρωί όσο και το βράδυ κατά τη χειμερινή περίοδο, γι' αυτό είναι τόσο θετικό να μάθουμε ότι τα πουλιά πετούν γύρω ή πάνω από τις ανεμογεννήτριες. Σχεδόν κανένα από αυτά δεν συγκρούστηκε με τις ανεμογεννήτριες και ο αριθμός είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι πιστεύεται προηγουμένως», εξηγεί ο Jesper Kyed Larsen, επικεφαλής στη Vattenfall Environment & Sustainability.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε εν μέρει για να αποδείξει ότι το αιολικό πάρκο Klim συμμορφώνεται με την περιβαλλοντική του άδεια, η οποία ορίζει ότι οι συγκρούσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 75% των σημερινών βιώσιμων ποσοστών θνησιμότητας για πληθυσμούς χήνων και γερανών.
Η μελέτη διεξήχθη για δύο περιόδους, ένα και τρία χρόνια, αντίστοιχα, μετά την ανέγερση του αιολικού πάρκου το 2015 και είναι η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα μελέτη της Δανίας για το πώς αντιδρούν οι χήνες και οι γερανοί στα περιστρεφόμενα πτερύγια ενός αιολικού πάρκου. Στόχος ήταν να υπολογιστεί πόσα πουλιά συγκρούονται με τα πτερύγια, καθώς και πόσα πουλιά πετούν στην περιοχή.
Για τρεις περιόδους μόλις πάνω από ένα μήνα τόσο το πρώτο όσο και το τρίτο έτος, η περιοχή περίπου 11 ανεμογεννητριών ελέγχονταν κάθε τρεις ημέρες για να εντοπιστεί αν υπήρχαν νεκρά πουλιά, φτερά ή άλλα ίχνη υπολειμμάτων πουλιών. Ο αριθμός των πτηνών στην περιοχή μελέτης χαρτογραφήθηκε επίσης με κιάλια λέιζερ, τηλεσκόπια και ραντάρ, τα οποία κατέστησαν δυνατή τη συστηματική μέτρηση της απόστασης και του ύψους πτήσης και στη συνέχεια τη δημιουργία τρισδιάστατης τροχιάς κάθε πουλιού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα θετικά, δεδομένης της αυξανόμενης ανάγκης ανέγερσης ανεμογεννητριών ως μέρος των προσπαθειών για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς επισημαίνουν τις δυνατότητες συνύπαρξης της φύσης και των ανεμογεννητριών.
«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι τα πουλιά είναι εκπληκτικά καλά στο να πετούν γύρω ή πάνω από τις ανεμογεννήτριες. Αυτό είναι θετικό, όχι μόνο επειδή σχεδόν κανένα πουλί δεν πεθαίνει στις συγκρούσεις, αλλά και επειδή σημαίνει ότι η ανέγερση ανεμογεννητριών δεν χρειάζεται να είναι άμεσα σε σύγκρουση με τις φυσικές περιοχές. Αυτή η νέα γνώση πρέπει να ληφθεί υπόψη σε σχέση με τον σχεδιασμό νέων αιολικών πάρκων», λέει ο Jesper Kyed Larsen.