top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Δάση ίσα με το μέγεθος της Γαλλίας έχουν αναβιώσει τα τελευταία 20 χρόνια σύμφωνα με νέες έρευνεςΣχεδόν 59 εκατομμύρια εκτάρια δασών - μια περιοχή μεγαλύτερη από την ηπειρωτική Γαλλία - επανεμφανίστηκαν από το 2000, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε από το Trillion Trees, μια κοινοπραξία μεταξύ του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής (WWF), του BirdLife International και της Wildlife Conservation Society (WCS). Αυτή η περιοχή του δάσους έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει το ισοδύναμο των 5,9 γιγατόνους CO2 - περισσότερο από τις ετήσιες εκπομπές των Ηνωμένων Πολιτειών.


Η μελέτη επισημαίνει το Ατλαντικό Δάσος στη Βραζιλία ως μία από τις επιτυχίες της αναγέννησης. Εκτιμάται ότι 4,2 εκατομμύρια εκτάρια - μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της Ολλανδίας - έχουν επανεμφανιστεί εκεί από το 2000 μέσω ενός συνδυασμού προγραμματισμένων έργων για την αποκατάσταση του δάσους, πιο υπεύθυνες βιομηχανικές πρακτικές και άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων της μετανάστευσης προς τις πόλεις. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για την προστασία και την ανάκτηση αυτού του σημαντικού δάσους.


«Η αποψίλωση των δασών βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής μας κρίσης και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την σταματήσουμε», δήλωσε η Josefina Braña Varela, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής των δασών στο WWF. «Επιπλέον, η αποκατάσταση των φυσικών μας δασών θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση αυτών των κρίσιμων οικοσυστημάτων. Η ανάλυση παρέχει μια θετική προοπτική για τη φυσική αναγέννηση - αλλά αυτή η ανάπτυξη δεν συμβαίνει χωρίς προσεκτικό σχεδιασμό, αυξημένες επενδύσεις και ισχυρές πολιτικές που οδηγούν σε αύξηση της κάλυψης των δασών».


Στα βόρεια δάση της Μογγολίας, η μελέτη δείχνει ότι 1,2 εκατομμύρια εκτάρια δάσους έχουν αναγεννηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, εν μέρει χάρη στο έργο του WWF και την αυξημένη έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές από τη Μογγολική κυβέρνηση. Άλλα σημαντικά σημεία αναγέννησης περιλαμβάνουν την Κεντρική Αφρική και τα βόρεια δάση του Καναδά.


Η μελέτη έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην ενημέρωση των σχεδίων αποκατάστασης δασών παγκοσμίως, δίνοντας μια εικόνα των περιοχών όπου η εστίαση των προσπαθειών αποκατάστασης θα μπορούσε να είναι πιο επωφελής. Είναι μέρος ενός διετούς ερευνητικού προγράμματος που περιελάμβανε την εξέταση δεδομένων δορυφορικής απεικόνισης άνω των 30 ετών και την έρευνα εμπειρογνωμόνων με επί τόπου γνώση περισσότερων από 100 ιστότοπων σε 29 διαφορετικές χώρες.


Ο χάρτης έχει αναπτυχθεί μέσω μιας αυστηρής επιστημονικής προσέγγισης, αλλά οι ερευνητές αναγνωρίζουν τους περιορισμούς της εργασίας από τα δεδομένα τηλεπισκόπησης και αναζητούν περαιτέρω στοιχεία για την επικύρωση ή την προσαρμογή του χάρτη και την εμβάθυνση της κατανόησης των συνθηκών που οδήγησαν στην αναγέννηση.


Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι τα ενθαρρυντικά σημάδια αναγέννησης δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα. Τα δάση σε ολόκληρη τη Βραζιλία αντιμετωπίζουν σημαντικές απειλές σήμερα, ακόμη και το Ατλαντικό Δάσος - μια αναγνωρισμένη ιστορία επιτυχίας στην αποκατάσταση.

Σχόλια


bottom of page