Η μετάβαση σε μια κλιματική ουδέτερη οικονομία θέτει σημαντικές προκλήσεις για τις περιοχές που εξαρτώνται από ορυκτά καύσιμα. Μάθετε πώς το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης μπορεί να τις στηρίξει.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 κι έχει εναρμονίσει όλες τις πολιτικές της με τον συγκεκριμένο στόχο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου προϋποθέτει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών και αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις περιφέρειες που εξαρτώνται κυρίως από ορυκτά καύσιμα και βιομηχανίες με μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα.
Για να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μετάβασης, τον Ιανουάριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) ως μέρος του σχεδίου της Ευρωπαικής Πράσινης Συμφωνίας για τη χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα, ύψους 1 τρισ. ευρώ. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να διεξάγει ψηφοφορία σχετικά με τη δημιουργία του Ταμείου κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Σεπτεμβρίου.
Χρονοδιάγραμμα των υπό διαπραγμάτευση κεφαλαίων
Στις 23 Ιουλίου, κατά τη σύνοδο ολομέλειας, το Κοινοβούλιο κάλεσε το Συμβούλιο να αιτιολογήσει τις μαζικές μειώσεις στους προϋπολογισμούς του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του προγράμματος InvestEU τα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας - μια μακροπρόθεσμη προτεραιότητα της ΕΕ που δεν πρέπει να διακυβευθεί.
Ποιος λαμβάνει χρηματοδότηση;
Όλα τα κράτη μέλη μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Ωστόσο, οι πόροι θα συγκεντρωθούν στις περιφέρεις που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις: τις περιφέρειες με υψηλή ένταση άνθρακα, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, λιγνίτης, τύρφη και πετρελαιούχος σχιστόλιθος). Θα ληφθεί επίσης υπόψη η ευμάρεια της χώρας.
Μετάβαση σε μια πράσινη εποχή, χωρίς να μένει κανένας πίσω
Κατά τη διάρκεια συνεδρίας, τον Ιούλιο του 2020, η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) ζήτησε τη διάθεση μεγαλύτερου προϋπολογισμού για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του για να καλύψει τα εξής:
μκροεπιχειρήσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των start-ups και του βιώσιμου τουρισμού
"έξυπνες" και βιώσιμες μεταφορές και φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές μεταφορών
δράσεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, ιδίως όσον αφορά την κοινωνική κατοικία, και προώθηση της κλιματικής ουδετερότητας και της τηλεθέρμανσης χαμηλών εκπομπών
πράσινες υποδομές
έργα ανάπλασης και αναβάθμισης εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων όταν δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει"
Η επιτροπή ζήτησε επίσης:
τη θέσπιση εξαίρεσης όσον αφορά τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το φυσικό αέριο σε περιοχές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη και καύση άνθρακα, λιγνίτη, τύρφης και πετρελαιούχου σχιστόλιθου
σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού
συγχρηματοδότηση σε ποσοστό έως 85% για τα επιλέξιμα έργα που στοχεύουν στη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινοτήτων σε κάθε περιφέρεια
διάθεση του 1% των συνολικών πόρων για τα νησιά και άλλο 1% για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές
θέσπιση ενός "Πράσινου Μηχανισμού Επιβράβευσης" για τα κράτη μέλη επου επιτυγχάνουν τη ταχεία μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
Comments