Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη θέση της σχετικά με τη «Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030: Επαναφορά της φύσης στη ζωή μας», με 62 ψήφους υπέρ και 4 αποχές, για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη.
Καθώς η φύση μειώνεται παγκοσμίως με άνευ προηγουμένου ρυθμό με ένα εκατομμύριο από τα εκτιμώμενα οκτώ εκατομμύρια είδη που απειλούνται από εξαφάνιση (IPBES), οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τη φιλοδοξία της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα να διασφαλίσουν ότι έως το 2050 τα παγκόσμια οικοσυστήματα θα αποκατασταθούν και θα γίνουν ανθεκτικά και επαρκώς προστατευμένα.
Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές λυπούνται έντονα για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν πέτυχε τους στόχους της βιοποικιλότητας για το 2020 και λένε ότι η νέα στρατηγική πρέπει να αντιμετωπίσει επαρκώς και τους πέντε κύριους παράγοντες αλλαγής στη φύση: αλλαγές στη χρήση γης και θάλασσας άμεση εκμετάλλευση οργανισμών, κλιματική αλλαγή, ρύπανση και χωροκατακτητικά ξένα είδη. Υπάρχει ανάγκη κινητοποίησης 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για δράση βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, επιμένουν.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης μια «Συμφωνία του Παρισιού» για τη βιοποικιλότητα στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών τον Οκτώβριο του 2021, η οποία θα καθορίσει την παγκόσμια πορεία βιοποικιλότητας έως το 2030 και μετά.
30% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ προς προστασία
Ενώ η ΕΕ διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, απαιτείται ακόμη ένα σχέδιο αποκατάστασης της φύσης της ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές, επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις ότι τουλάχιστον το 30% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ πρέπει να προστατευθούν έως το 2030 και τουλάχιστον το ένα τρίτο αυτών των περιοχών, συμπεριλαμβανομένων όλων των εναπομείναντων δασών πρωτογενούς και παλαιάς ανάπτυξης της ΕΕ, πρέπει να προστατεύονται αυστηρά και να αφήνονται ουσιαστικά αδιατάρακτα. Οι εθνικοί στόχοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις διαφορές στο γεωγραφικό μέγεθος και το μερίδιο των φυσικών περιοχών.
Προστασία των ζώων και των απειλούμενων ειδών
Οι ευρωβουλευτές λένε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί «ευνοϊκή κατάσταση διατήρησης» για όλα τα προστατευόμενα είδη και ενδιαιτήματα και τουλάχιστον το 30% αυτών που δεν το έχουν αυτήν τη στιγμή θα πρέπει να καταστεί ευνοϊκό ή να δείξει μια ισχυρή θετική τάση προς αυτήν την κατεύθυνση. Ζητούν επίσης από την ΕΕ να ηγηθεί των προσπαθειών για τον τερματισμό του εμπορίου απειλούμενων ειδών και των μερών τους.
Βιοποικιλότητα στις αστικές περιοχές
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για το αστικό πράσινο και τους δεσμευτικούς στόχους για την αστική βιοποικιλότητα, όπως ένα ελάχιστο μερίδιο πράσινων στεγών σε νέα κτίρια και την απαγόρευση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων.
Μέλισσες και άλλοι επικονιαστές
Οι ευρωβουλευτές αντιτίθενται στην επανεξέταση του glyphosate μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και επαναλαμβάνουν το αίτημά τους να αναθεωρηθεί επειγόντως η Πρωτοβουλία Επικονιαστών της ΕΕ για να συμπεριλάβει ένα φιλόδοξο πλαίσιο παρακολούθησης επικονιαστών σε επίπεδο ΕΕ με σαφείς στόχους και δείκτες για να σταματήσει η πτώση των επικονιαστών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την περιβάλλον και επισιτιστική ασφάλεια.
Comments