Με την υπουργική απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του έργου «Συλλογή, επεξεργασία λυμάτων των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος της Ανατολικής Αττικής και επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών», φαίνεται ότι «ξεκλειδώνει» τυπικά – μέχρι αποδείξεως του εναντίον – ένα από τα πλέον πολύχρονα ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος της χώρας μας: η δημιουργία δικτύου και μονάδας επεξεργασίας για τα αστικά υγρά απόβλητα στην Ανατολική Αττική.
Η ανυπαρξία υποδομής στην περιοχή και η λειτουργία, ακόμη και σήμερα, χιλιάδων βόθρων στην περιοχή, έχει αποτελέσει κύριο παράγοντα υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην Αττική, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα πολύχρονο σήριαλ για την επιλογή της καλύτερης λύσης αλλά και αιτία να κυνηγηθεί η χώρα μας πολιτικά και δικαστικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας και του κοινοτικού κεκτημένου. Διότι κανείς στο εξωτερικό δεν μπορεί να καταλάβει πώς εν έτει 2018 εμείς ακόμη τσακωνόμαστε και σχεδιάζουμε το πώς θα αποκτήσει ένα κομμάτι, πλέον, της πρωτεύουσας, βιολογικό καθαρισμό και δίκτυο ακαθάρτων…
Είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει – και λογικά – η κυβέρνηση στην προώθηση του έργου (και μάλιστα σε προεκλογική χρονιά για την αυτοδιοίκηση και αμέσως μετά την τραγωδία από τις πυρκαγιές στην περιοχή…), το ότι την ΑΕΠΟ υπογράφει ο ανΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, παρά το ότι έχει εκχωρήσει τις υπογραφές περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην υπηρεσιακή ιεραρχία. Βέβαια, η συγκεκριμένη επιλογή ΚΕΛ – χωροθέτησης δικτύων - διάθεσης, που δεν κινείται πολύ μακριά από τις επιλογές που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση και την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα «λαμβάνοντας υπόψιν» της απόφασης περιλαμβάνονται δεκάδες έγγραφα και παρατηρήσεις όσον αφορά τοποθετήσεις τοπικών φορέων και κατοίκων αλλά και απόψεις υπηρεσιών που θέτουν όρους για το έργο. Και φυσικά κανείς δεν ξεχνά τις πολλές και συχνά επεισοδιακές συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων αλλά και οργάνων της περιφέρειας για το θέμα…
Η υπουργική απόφαση αφορά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για την συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος της Ανατολικής Αττικής και την επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών. «Η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου και βαρύνει το φορέα κατασκευής και λειτουργίας αυτού», σημειώνεται χαρακτηριστικά, ο οποίος βέβαια έχει επιλεγεί, εδώ και καιρό, να είναι η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ειδικότερα η Διεύθυνση Έργων Ανατολικής Αττικής (που συστάθηκε εσωτερικά στην εταιρεία κυρίως για τον λόγο αυτό). Το έργο αφορά στη διαχείριση των αστικών λυμάτων από τις περιοχές των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων- Αρτέμιδας, καθώς και από τμήματα των οικισμών Ν. Βουτζά και Μάτι της Δ.Ε. Νέας Μάκρης και των οικισμών Μπούρας και Αργιθέας του Δήμου Παιανίας. Ειδικότερα περιλαμβάνει: α) τους κεντρικούς και βασικούς συλλεκτήρες της εξυπηρετούμενης περιοχής, β) τα αντλιοστάσια ακαθάρτων, γ) το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, και δ) τα έργα διάθεσης και επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων.
Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων
Το ΚΕΛ θα κατασκευαστεί σε γήπεδο έκτασης 121 στρεμμάτων περίπου στη θέση «Πλατύ Χωράφι – Έτος Στέκο», η οποία υπάγεται διοικητικά στα όρια του Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδος, εκτός ορίων θεσμοθετημένων οικισμών. Από την έκταση των 121 στρεμμάτων, τα 36 στρέμματα θα καταληφθούν από τα έργα επεξεργασίας και την εσωτερική οδοποιία πλάτους 6 m, ενώ τα υπόλοιπα 85 στρέμματα θα αποδοθούν σε έργα πρασίνου. Στον χώρο του ΚΕΛ διαμορφώνονται κατάλληλοι χώροι στάθμευσης λεωφορείων και επιβατικών Ι.Χ. αυτοκινήτων, και υποστηρικτικού εξοπλισμού – οχημάτων. Η πρόσβαση στο γήπεδο του ΚΕΛ γίνεται μέσω νομίμως υφιστάμενης οδού.
Στο ΚΕΛ θα οδηγούνται τα αστικά λύματα των παρακάτω περιοχών:
Το σύνολο των οικισμών του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου
Το σύνολο των οικισμών του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας
Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα συλλογής των αστικών λυμάτων των οικισμών Ν. Βουτζάς και Μάτι της Δ.Ε. Νέας Μάκρης, καθώς και Αργιθέας και του (υπόλοιπου) τμήματος του οικισμού Μπούρας του Δήμου Παιανίας.
Η περιοχή που εξυπηρετείται από το ΚΕΛ Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδος διακρίνεται σε δύο κύριες ζώνες, τη δυτική ζώνη και την ανατολική ζώνη. Ο Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός (ΚΑΑ) στον οποίο αποχετεύεται η δυτική ζώνη είναι ο Αγωγός Δ (ή ΚΑΑ Β. Μεσογείων), στον οποίο εκβάλει ο κεντρικός συλλεκτήρας Γυάλου (ΑΠ2), ενώ οι ΚΑΑ που αποχετεύουν την ανατολική ζώνη είναι ο Αγωγός Ρ (ή ΚΑΑ Νότιας Ραφήνας), ο Αγωγός Λ (ή ΚΑΑ Δυτικής Λούτσας) και ο Αγωγός Α (ή ΚΑΑ Ραφήνας – Λούτσας).
Πηγή: greenagenda.gr
Kommentarer