top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Αυτός είναι ένας πόλεμος - Οι αγρότες στα σύνορα του Μεξικό με τις ΗΠΑ έλαβαν δράσηΟι αγρότες οπλίστηκαν με ξύλα, πέτρες και αυτοσχέδιες ασπίδες, επιτέθηκαν σε εκατοντάδες στρατιώτες που φύλαγαν το φράγμα και κατέλαβαν τον έλεγχο ενός από τα σημαντικότερα υδάτινα σώματα της περιοχής.


Η μεξικανική κυβέρνηση έστειλε νερό - το νερό τους - στο Τέξας, αφήνοντάς σχεδόν καθόλου για τις καλλιέργειες τους, ανέφεραν οι αγρότες. Έτσι κατέλαβαν το φράγμα και αρνήθηκαν να επιτρέψουν τη ροή νερού στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερο από ένα μήνα.


«Αυτός είναι ένας πόλεμος», είπε ο Victor Velderrain, ένας καλλιεργητής που ηγήθηκε της εξέγερσης, «για να επιβιώσει, να συνεχίσει να εργάζεται, να ταΐσει την οικογένειά του».


Η αντιπαράθεση είναι το αποκορύφωμα των μακροχρόνιων εντάσεων για το νερό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού που πρόσφατα εξερράγησαν σε βία, προκαλώντας μεξικανούς αγρότες εναντίον του προέδρου τους και της παγκόσμιας υπερδύναμης.


Η διαπραγμάτευση της ανταλλαγής νερού μεταξύ των δύο χωρών έχει από καιρό ενταθεί, αλλά οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι μακροχρόνιες ξηρασίες έχουν καταστήσει τους κοινόχρηστους ποταμούς κατά μήκος των συνόρων πιο πολύτιμους από ποτέ, εντείνοντας τους διακυβεύσεις για τα δύο κράτη.


Η κατάληψη του φράγματος είναι ένα απόλυτο παράδειγμα για το πόσο μακριά οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πάνε για να υπερασπιστούν τα προς το ζην απειλούμενα από την κλιματική αλλαγή - και για το είδος της σύγκρουσης που μπορεί να γίνει πιο συνηθισμένη με όλο και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες.


Κατά μήκος της άνυδρης παραμεθόριας περιοχής, τα δικαιώματα των υδάτων διέπονται από μια συνθήκη δεκαετιών που υποχρεώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό να μοιράζονται τις ροές των ποταμών του Κολοράντο και του Ρίο Γκράντε, με κάθε πλευρά να στέλνει νερό στην άλλη. Το Μεξικό έχει μείνει πολύ πίσω από τις υποχρεώσεις του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα αντιμετωπίζει προθεσμία για την παράδοση του νερού αυτό το μήνα.


«Αυτές οι εντάσεις είναι ήδη εκεί και έχουν επιδεινωθεί πολύ από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Christopher Scott, καθηγητής πολιτικής υδάτινων πόρων στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Σε μάχη για τη ζωή τους, γιατί δεν υπάρχει νερό, ούτε γεωργία. Καμία γεωργία, καμία αγροτική κοινότητα. "


Από τον Φεβρουάριο, όταν οι ομοσπονδιακές δυνάμεις κατέλαβαν για πρώτη φορά το φράγμα για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της παράδοσης νερού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακτιβιστές στο Τσιουάουα έκαψαν κυβερνητικά κτίρια, κατέστρεψαν αυτοκίνητα και πολλά ακόμα. Για εβδομάδες, έχουν αποκλείσει έναν μεγάλο σιδηρόδρομο που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά βιομηχανικών αγαθών μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών.


Η εξέγερσή τους ανησυχεί τους αγρότες και τους πολιτικούς στο Τέξας. Ο Greg Abbott, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας, μίλησε στον Υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo τον προηγούμενο μήνα, απαιτώντας να πείσει το Μεξικό να παραδώσει το νερό μέχρι την προθεσμία την επόμενη εβδομάδα, ή να διακινδυνεύσει να προκαλέσει πόνο στους Αμερικανούς αγρότες.


Ο Πρόεδρος του Μεξικό, Αντρέ Μανουέλ Λόπε Ομπραντόρ, ο οποίος έχει επανειλημμένα υποκύψει στα αιτήματα του Προέδρου Τραμπ για τη μετανάστευση, έχει ορκιστεί ότι η χώρα του θα καλύψει τις υποχρεώσεις της για τις υδάτινες μεταφορές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Έτσι έστειλε εκατοντάδες μέλη της Εθνικής Φρουράς για να προστατεύσει τα φράγματα του Τσιουάουα και η κυβέρνησή του παγώνει προσωρινά τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στην πόλη όπου ζουν πολλοί διαδηλωτές.


Για τους αγρότες, η στάση της κυβέρνησης είναι προδοσία.

Comments


bottom of page