Ένας ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ρότσεστερ ανέπτυξε μια μαθηματική μέθοδο που δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή πιθανώς προκάλεσε την άνοδο και την πτώση αρχαίου πολιτισμού. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Chaos: An Interdisciplinary Journal of Nonlinear Science, ο Nishant Malik, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Μαθηματικών Επιστημών του RIT, περιέγραψε τη νέα τεχνική που ανέπτυξε και έδειξε πώς η μετατόπιση των μουσώνων οδήγησε στην κατάρρευση του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού , ένας πολιτισμός της Εποχής του Χαλκού που είναι σύγχρονος στη Μεσοποταμία και την αρχαία Αίγυπτο.
Ο Malik ανέπτυξε μια μέθοδο για να μελετήσει χρονολογικές σειρές παλαιοκλίματος, σύνολα δεδομένων που μας λένε για τα προηγούμενα κλίματα χρησιμοποιώντας έμμεσες παρατηρήσεις. Για παράδειγμα, μετρώντας την παρουσία ενός συγκεκριμένου ισότοπου σε σταλαγμίτες από ένα σπήλαιο στη Νότια Ασία, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναπτύξουν ένα ρεκόρ βροχοπτώσεων μουσώνων στην περιοχή τα τελευταία 5.700 χρόνια. Όμως, όπως σημειώνει ο Malik, η μελέτη χρονοσειρών παλαιοκλίματος θέτει πολλά προβλήματα που καθιστούν δύσκολη την ανάλυσή τους με μαθηματικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατανόηση του κλίματος.
"Συνήθως τα δεδομένα που λαμβάνουμε κατά την ανάλυση του παλαιοκλίματος είναι μια σύντομη χρονική σειρά με θόρυβο και αβεβαιότητα σε αυτό", δήλωσε ο Malik. "Όσον αφορά τα μαθηματικά και το κλίμα, το εργαλείο που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά για την κατανόηση του κλίματος και του καιρού είναι δυναμικά συστήματα. Αλλά η θεωρία των δυναμικών συστημάτων είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί στα παλαιοκλιματικά δεδομένα. Αυτή η νέα μέθοδος μπορεί να βρει μεταβάσεις στις πιο δύσκολες χρονοσειρές, συμπεριλαμβανομένου του παλαιοκλίματος, που είναι σύντομα, έχουν κάποια αβεβαιότητα και έχουν θόρυβο σε αυτά. "
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το γιατί ο πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού μειώθηκε - συμπεριλαμβανομένης της εισβολής από νομαδικούς Ινδο-Άριους και σεισμούς - αλλά η κλιματική αλλαγή φαίνεται να είναι το πιο πιθανό σενάριο. Αλλά μέχρι που ο Μαλίκ εφάρμοσε την υβριδική του προσέγγιση - ριζωμένη σε δυναμικά συστήματα, αλλά επίσης βασίζεται σε μεθόδους από τους τομείς της μηχανικής μάθησης και της θεωρίας της πληροφορίας - δεν υπήρχε μαθηματική απόδειξη. Η ανάλυσή του έδειξε ότι υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή στα μοτίβα των μουσώνων λίγο πριν από την αυγή αυτού του πολιτισμού και ότι το μοτίβο αντιστράφηκε πριν από την πτώση του, δείχνοντας ότι στην πραγματικότητα η κλιματική αλλαγή προκάλεσε την πτώση.
Comments