top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Απειλούνται πάνω από 70 άγρια είδη καλλιεργειών θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλειαΠάνω από 70 άγριοι συγγενικά είδη ορισμένων από τις σημαντικότερες καλλιέργειες του κόσμου απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατήρησης της IUCN στη Μασσαλία. Αυτά τα φυτά, που προέρχονται από το Μεξικό, τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, παρέχουν γενετικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για την αναπαραγωγή καλλιεργειών παγκοσμίως με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, τα παράσιτα και τις ασθένειες, καθώς και τη βελτίωση των αποδόσεων.


«Στον σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, η γενετική ποικιλομορφία είναι ζωτικής σημασίας για να κάνει τις καλλιέργειές μας ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή. Χρειαζόμαστε βιοποικιλότητα για να διασφαλίσουμε βιώσιμα μέσα διαβίωσης και επισιτιστική ασφάλεια για τον αυξανόμενο πληθυσμό του κόσμου, όπως δείχνει αυτή η μελέτη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του IUCN, Δρ Μπρούνο Ομπέρλε. «Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν επίσης την επείγουσα ανάγκη για ένα ισχυρό παγκόσμιο πλαίσιο διατήρησης της βιοποικιλότητας που θέτει μετρήσιμους, βασισμένους στην επιστήμη στόχους, για να εξασφαλίσει ένα ανθεκτικό μέλλον».


Το έγγραφο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Plants, People, Planet», ανέλυσε 224 φυτά που σχετίζονται στενά με καλαμπόκι, πατάτα, φασόλια, σκουός, πιπεριά τσίλι, βανίλια, αβοκάντο, φλούδα ντομάτας και καλλιέργειες βαμβακιού. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 35% αυτών των άγριων ειδών απειλείται με εξαφάνιση, καθώς τα άγρια ​​ενδιαιτήματα έχουν μετατραπεί για ανθρώπινη χρήση, σε συνδυασμό με τη στροφή από τα παραδοσιακά γεωργικά συστήματα στη μηχανοποίηση και την ευρεία χρήση ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Επεμβατικά είδη και παράσιτα, μόλυνση από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, υπερβολική συλλογή και υλοτομία αποτελούν περαιτέρω απειλές.


Οι ομάδες άγριων φυτών που κινδυνεύουν περισσότερο να εξαφανιστούν είναι η βανίλια με και τα οκτώ είδη στην περιοχή που αναφέρονται ως απειλούμενα ή υπό κρίσιμη απειλή στον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ειδών του IUCN, ακολουθούμενα από 92% βαμβάκι (Gossypium) και 60% αβοκάντο (Persea) είδη που βρέθηκαν να απειλούνται. Δύο ομάδες που σχετίζονται με το καλαμπόκι, η Zea και η Tripsacum, απειλούνται κατά 44% και 33% αντίστοιχα. Το 31% των ειδών φασολιών, ένα στα τέσσερα είδη πιπεριάς τσίλι, το 23% των ειδών πατάτας, το 12% των ειδών ντομάτας φλοιού και το 9% των ειδών σκουός απειλούνται περαιτέρω με εξαφάνιση.


Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον δεκαέξι άγρια συγγενικά είδης καλλιεργειών που περιλαμβάνονται σε αυτή τη μελέτη έχουν χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή τροφίμων που είναι πιο ανθεκτικά στο μεταβαλλόμενο κλίμα, τις ακραίες καιρικές συνθήκες και άλλες απειλές. Αυτές περιλαμβάνουν κολοκυθάκια για να αντέχουν στο κρύο, τον αραβόσιτο ικανό να παράγει υψηλότερες αποδόσεις και πατάτες ανθεκτικές στην ξηρασία καθώς και στην ασθένεια της όψιμης φλεγμονής, η οποία ιστορικά κατέστρεψε τις καλλιέργειες πατάτας στην Ευρώπη.


Αυτή η μελέτη είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ IUCN και επτά εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των CONABIO, Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas y Pecuarias (INIFAP), Instituto de Ciencia y Tecnología Agrícolas (ICTA), Centro Nacional de Tecnología Agropecuaria y Forestal (CENTA) και το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Και τα 224 άγρια συγγενικά είδη των καλλιεργειών που αξιολογήθηκαν στη μελέτη δημοσιεύτηκαν τώρα στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών της IUCN.

bottom of page